Beroš: Cijepljenje najbrži put do povratka normalnom životu

11.05.2021.

15:04

Autor: HRT/J.L.

Ministar Vili Beroš cijepi u Osijeku

Ministar Vili Beroš cijepi u Osijeku

Foto: HTV / HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš  cijepio je građane u dvorani Gradski vrt u Osijeku. Naglasio je važnost cijepljenja te komentirao događaje u KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu.

U Osječko-baranjskoj županiji prošli tjedan cijepljeno je više od 13.000 ljudi, a samo jučer stiglo je 11.700 doza Pfizerova cjepiva.

U dvorani Gradski vrt najveći je punkt za cijepljenje, u prosjeku cijepi se svake dvije minute. Ljudi dolaze na dogovorene termine pa nema gužvi. U masovno cijepljenje stanovništva danas se uključio i ministar zdravstva Vili Beroš.

- Sve je više cijepljenih i sve je manje novozaraženih, rekao je Beroš.

- To daje naznake da bi epidemija mogla jenjati, ali i dalje moramo biti oprezni. Prošli tjedan dosegnuli smo rekorde u cijepljenju, aplicirano je preko milijun doza cjepiva, a obaramo i rekorde na dnevnoj bazi, prošlog tjedna preko 53.000 cijepljenih u danu. Tako smo dosegli oko svakog 4. građanina starijeg od 18 godina, cilj nam je dinamizirati taj proces. Takvu pozitivnu statistiku možemo zahvaliti našim cjepiteljima, a masovni punktovi dokazuju organizaciju i učinkovitost zdravstvenog sustava, kazao je.

Zahvalio je svima koji su uključeni u proces cijepljenja, uključujući i volontere Crvenog križa, profesore i studente Medicinskog fakulteta u Osijeku. Zahvalio je i Osječanima što su dali povjerenje znanosti i struci i odabrali cijepljenje. Pozvao je sve koji nisu iskazali interes da se putem uobičajenih kanala naruče za cijepljenje.

Zahvalio je i svim liječnicima obiteljske medicine.

- U početku cijeljenja bilo je problema, jer se termini nisu otvarali profuturo jer nisu bile poznate količine cijepljenja, no danas su doze cjepiva osigurane i liječnici mogu lakše naručivati. Postoji i besplatni broj telefona, brojevi telefona svih zavoda za javno zdravstvo kao i platforma CijepiSe. Osigurano je dovoljno cjepiva za sve građane, to je najbrži put ka vraćanju normalnom životu. Epidemiološka situacija je u poboljšanju, ali ne takva da se možemo u potpunosti opustiti. Nitko unaprijed ne može reći što će biti. Opuštanja nema, virus ne prašta naše pogreške i krive korake, kazao je. 

U vezi s cijepljenjem djece rekao je da će struka odlučiti što i kako s tom populacijom.

Naglasio je da su osigurane dovoljne količine cjepiva za sve. 

- Cijepljenje nema alternativu, ili želimo povratak u život kakav je bio prije ili ne želimo, rekao je i naglasio da je ključno koliko ćemo se cijepiti. Uvjeren je da će do 30. lipnja biti dosegnuto 50-55% populacije.

O situaciji u KBC-u Sestre milosrdnice

Komentirao je ostavku v.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice dr. Marija Zovaka. Kazao je da će napraviti sve kako bi se situacija razriješila. 

- Neću dozvoliti da pacijenti trpe nikakve interne probleme u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi, rekao je.

Vijest o ostavci ga nije iznenadila, rekao je i objasnio da slijedi postupanje Upravnog vijeća, u čijoj je ingerenciji biranje novog vršitelja dužnosti ravnatelja do odabira ravnatelja nakon završenog natječaja. Sjednica je sazvana za sutra.

- Ova priča mora dobiti epilog što prije, kazao je.

Naglasio je da je ključan problem nedostatak radiologa. Očekuje izvješće unutarnjeg nadzora, izvješće povjerenstva koje postupa po prijavama. Intervenirat će u trenutku kada se procijeni da je narušeno pružanje adekvatne zdravstvene zaštite građanima. 

- Ministar ne određuje i ne bira ravnatelje, to radi upravo vijeće, a ja ga kao ministar potvrđujem ili odbijam, rekao je. 

- Ako se netko žali na članove povjerenstva, oni se mogu mijenjati, u svrhu adekvatnog rješavanja problema. Nije relevantan moj odnos s Dijanom Zadravec, kazao je. 

Optimističan je u vezi s rješavanjem problema radiologa, a ako Upravno vijeće to ne može razriješiti, onda će intervenirati i raspuštanjem Upravnog vijeća i formiranjem novog.

- Ovo je upravno vijeće prošlog tjedna dalo vrlo konkretne korake u smislu rješavanja problema s radiolozima u Klinici za tumore, rekao je. 

Zatražio je da u vezi s mogućim financijskim malverzacijama institucije odrade svoj posao.

- Prijave za mobbing nisu dobrodošle, zato je osnovano povjerenstvo koje će razriješiti tu problematiku, komentirao je 16 pristiglih prijava zaposlenih na Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice protiv predstojnice Dijane Zadravec.

Kazao je kako se nada da su te prijave utemeljene, ali da ne može o tome suditi. 

Ministar Vili Beroš

Ministar Vili Beroš

Foto: HTV / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!