09:47 / 15.01.2021.

Autor: Ivica Grudiček/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Mobilni kremator za zbrinjavanje infektivnog otpada

-

-

Foto: - / -

Međimurci su proizveli mobilni kremator koji je u stanju opasni infektivni otpad spaliti.
Tone infektivnog otpada svakog dana izlaze iz hrvatskih bolnica, nerijetko i višestruko više nego prije pandemije koronavirusa. I dok nam broj novooboljelih pada javlja se novi problem - gdje taj otpad zbrinuti. Međimurci su proizveli mobilni kremator koji je u stanju opasni infektivni otpad spaliti.

Tijekom prosinca čakovečka Županijska bolnica proizvela je infektivnog otpada koliko ga je npr. u 2019. sakupila u pola godine. Iako ga sami zbrinjavaju, skladište je krcato, kaže ravnatelj bolnice Tomislav Novinščak.

I varaždinska bolnica dnevno odlaže tonu opasnog otpada - što je četiri puta više nego 2019. Trenutačno problema u zbrinjavanju nemaju, kaže ravnatelj Nenad Kudelić. No to ne znači da ga neće biti, dodaje - ako firme koje ga zbrinjavaju neće biti u stanju preuzeti sve veće količine.

A to bi se moglo uskoro dogoditi jer mjesta za zbrinjavanje nema, ministarstvo zdravstva traži rješenje. Najveći dio otpada su - covid skafanderi. Najveći je problem, tumači ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Nenad Smoljanec - što primjerice skafander dolazi vakumiran a kad se obuče ima težinu i veći volumen.Zasad spaljivanje u cementarama nije dopušteno, a izvoz nije moguć jer i ostale zemlje imaju sličnih problema. Dok se zdravstveni sustav u otpadu guši, inovator Đuro Horvat predstavlja koronakremator. Vreće se samo ubace u peć i nakon nekoliko minuta postanu pepeo. Ukratko - otpad se smelje i spali na 1500 stupnjeva. Dnevno može zbrinuti 1,5 tonu, što je dovoljno za primjerice varaždinsku i čakovečku bolnicu.

- Imali smo interesa iz Kuvajta, Emirata, Ljubljane. Međutim mi to razvijamo zajedno s Institutom za sigurnost i ja želim da to bude instalirano u Hrvatskoj. Jučer smo dogovorili da ćemo prvo postrojenje instalirati u Dubravi, kaže Đuro Horvat iz tvrtke Tehnix.

Osim Dubrave zainteresirano je još nekoliko hrvatskih bolnica - cijena krematora je oko 2,5 milijuna kuna. Osim krematora u Tehnixu su proizveli su PRESS boks - kontejner za odlaganje otpada kojim se upravlja putem mobilne aplikacije.

Iako su ova rješenja domaćih ruku djelo, još uvijek u Hrvatskoj nisu prepoznata. Ova tvrtka ipak većinu proizvoda izvozi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!