11:03 / 11.11.2020.

Autor: T.V./Studio 4/HRT

Mogu li SAD i Rusija surađivati na cjepivu protiv Covida-19?

-

-

Foto: - / -

Potraga za cjepivom protiv koronavirsa nije ni blizu samo u domeni znanosti. Prate je političko nadmetanje i borba za utjecajem nekoliko velikana na toj sceni među kojima se najviše ističu Sjedinjene američke države, Rusija i Kina.
Potraga za cjepivom protiv koronavirusa nije ni blizu samo u domeni znanosti. Prate je političko nadmetanje i borba za utjecajem nekoliko velikana na toj sceni među kojima se najviše ističu Sjedinjene američke države, Rusija i Kina.

➡️ Ambriović Ristov: Cjepivo je testirano na ljudima, evo što slijedi dalje
➡️ Riječ stručnjaka: Što dosad znamo o cjepivu protiv korone
➡️ Što znamo, a što ne znamo o cjepivu protiv koronavirusa
➡️ EU čeka isporuku prvih doza cjepiva
➡️ Pfizer: Efektivnost našeg cjepiva veća od 90%, ovo je povijesni trenutak
➡️ Sve o koronavirusu

Vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović utrku za cjepivom je usporedio s utrkom u naoružanju.

- Usporedivo je jer se radi o pokazatelju tehnološkog kapacitete, o pokazatelju znanstvenog kapaciteta, pokazatelju moći u svijetu, odnosno, koliko ste vi sposobni u vrlo kratkom roku akumulirati znanja, novca, tehnologije da napravite cjepivo, rekao je Vidmarović gostujući u HTV-ovom Studiju 4.

Ističe da je vijest 90-postotnoj učinkovitosti Pfizerovog cjepiva izvrsna zato što je to u granicama normalne učinkovitosti cjepiva.

- Niti jedno cjepivo nije 100% učinkovito, zato je ova vijest izvrsna. Još ako je i rusko cjepivo 90% učinkovito, pa onda i kinesko, a oni tvrde da jeste. Sve je to odlično, poručio je.

Kaže da je najveće rivalstvo između SAD-a, Rusije i Kine.

- Pobjedom Bidena na izborima možda to rivalstvo prijeđe u suradnju jer je Putin nedavno rekao da je on spreman surađivati s drugim zemljama na izradi cjepiva te da je spreman surađivati čak i na području intelektualnog vlasništva - predati ruska znanja u zamjenu za kapacitete tehnologije jer Rusiji nedostaje opreme. Putin je otvoreno priznao - imamo sve ali nedostaje nam opreme i bilo bi zgodno proizvoditi cjepivo negdje vani. I ako se to dogodi, ako će se administracija Joea Bidena, kako je najavljeno, fokusirati na borbu protiv koronavirusa, onda bi moglo doći do suradnje. Onda je zapravo to rivalstvo postaje međunarodna suradnja na vrlo dobrom području. Međutim šanse za to su vrlo male jer na zapadu postoji velika sumnja u transparentnost ruskih i kineskih cjepiva, u metode i u regulativu, ustvrdio je.

Američka Vlada provodi gotovo vojnu operaciju u kojoj osam firmi dobiva deset milijardi eura. Cilj je da do siječnja bude spremno 300 milijuna doza cjepiva za američke građane. Vidmarović kaže da to automatski ne znači da će Amerika prva imati cjepivo.

- Sve su zemlje puno uložile, ne može se govoriti tko je uložio više a tko manje. Moram pohvaliti administraciju aktualnog američkog predsjednika koji je dao veliku podršku razvoju i promoviranju cjepiva. Naravno uz "ratnu" retoriku - mi ćemo prvi imati cjepivo do kraja godine. To stvara veliki pritisak ali očito je sada da se isplatilo, objašnjava Vidmarović dodavši kako su i Rusi koristili retoriku utrke dok su Kinezi bili najtiši.

- Kinezi su različitim metodama razvijali svoja cjepiva. Oni ne računaju na kompeticiju s ostalim zemljama već računaju na to da će svojim cjepivima proširiti svoj utjecaj u svijetu i djelomično sanirati štetu nastalu samim izvorom virusa. Kinezi žele pokriti pola svijeta, sve zemlje u razvoju preko platforme Gavi s jeftinim cjepivima, kaže.

- Zanimljiv je podatak da Kinezi planiraju doma prodavati cjepivo za 90 dolara a u svijetu za 4 dolara, rekao je Vidmarović.

Ističe da se tu vide razlike između istočnog i zapadnog koncepta - Kina bi htjela da to cjepivo bude javno dobro dostupno svima, SAD bi htio da to bude vlasništvo SAD-a, da se koristi na njegovom teritoriju i da se eventualno prodaje negdje vani. Europska unija ima pristup koji je sinteza jednog i drugog, želi da bude dostupno svima ali i shvaća da se sve mora platiti, dodaje.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!