More kao izvor toplinske i rashladne energije

13.10.2022.

17:18

Autor: Anita Bartolović/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

 More kao izvor toplinske i rashladne energije

More kao izvor toplinske i rashladne energije

Foto: HTV / HRT

U ovo vrijeme skupih energenata obnovljivi izvori energije sve su zanimljiviji svugdje u svijetu pa tako i u Hrvatskoj. More kao izvor toplinske i rashladne energije projekt je koji je pokrenut u Specijalnoj bolnici Rovinj. Vrijedan je gotovo milijun eura. 

Grijati se i hladiti može pomoću mora. Pokazuje to i rovinjski hotel Grand Park koji je i rovinjskoj specijalnoj bolnici bio izvrstan primjer. 

Dokumentacija projekta je gotova, sada još preostaje gradnja infrastrukture.    

- Potrebno je izgraditi 4 zdenca od toga su dva proizvodna te ih spojiti u 1 sabirni krug uz ova postojeća 4, oni će se koristiti kao izvor toplinske energije za grijanje, rekla je dr.sc. Marija Macanić, Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

- Govorimo o korištenju obnovljivih izvora energije na lokaciji, u ovom slučaju morske vode, koja je siguran način za iskorištavanje za potrebe grijanja i hlađenja te proizvodnju potrošne tople vode, Luka Boban, poslijedoktorand na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Zagreb.

Zbog uvođenja novog sustava grijanja, iz Rovinjske bolnice nadaju se i uštedama. 

- Moja je nada da ćemo uspjeti diverzificirati izvor energije odnosno naše energije i samim time kontrolirati rashode, naglašava Marinko Rade, dr.med., ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat", Rovinj.

U Norveškoj se 60% kućanstava koristi dizalicama topline. 

- Ovim projektom želimo povezati hrvatske i norveške stručnjake, te kroz provedenu ekspertizu vizualno prikazati podatke konzumacije potrošnje energije dizalicama topline drugim institucijama, ali i široj javnosti, rekao je Thibault Rabussier, predstavnik trvtke Apenhet A.S.

Za nešto manje od dvije godine Specijalna bolnica Rovinj uvest će novi obnovljivi sustav grijanja iz mora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!