12:04 / 17.03.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

MORH: Američki F-16 s hrvatskim MIG-ovima i danas letjeli iznad Hrvatske

Zračne aktivnosti

Zračne aktivnosti

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na nebu iznad središnje Hrvatske i Slavonije nastavljena je zajednička vježba američkog i hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Sudjelovala su dva američka lovca F-16, koji su u Zagreb stigli iz baze u talijanskom Avianu, i hrvatski MiG-ovi. Uvježbavalo se presretanje, formacijsko letenje i temeljni manevri uz radarsku potporu bojne zračnog motrenja i navođenja.


- Održat će se još jedna takva aktivnost. Očekujemo da će to biti vrlo vrlo brzo jer kroz ovakve vježbe vidi se jedinstvo i interoperabilnost naših zemalja članica NATO- To je iznimno važno s obzirom na ovu situaciju u Ukrajini i ovo je trenutak da s generalom napravimo promišljanja, razmišljanja situacije, rekao je hrvatski ministar obrane Mario Banožić. 

- Ovo što radimo ovdje, zajedno, dovodi nas korak bliže fleksibilnijem, agilnijem, kohezivnijem stroju koji može odgovoriti na različite prijetnje u brojnim domenama s ciljem zaštite i stvaranja borbenih zračnih snaga u obrani NATO-a, kazao je Jason Bailey, zapovjednik 31. borbenog krila vojne baze Aviano.

Iz MORH-a su, prije zajedničke vježbe zrakoplova, obavijestili građane da se tijekom provedbe aktivnosti zrakoplova očekuje pojačana buka, uobičajena tijekom letova zrakoplova, te ih mole za strpljenje i razumijevanje.

Inače, prije dva dana je u okviru planiranih bilateralnih aktivnosti Hrvatske vojske s francuskom ratnom mornaricom provedena zajednička vježba pilota hrvatskih MIG-ova i francuskih Rafalea s nosača zrakoplova "Charles de Gaulle". Zajednički letovi provedeni su u zračnom prostoru iznad Istre i Kvarnera, Like i Korduna te iznad gradova Rijeke, Pule i Zadra, kao i iznad glavnog grada Zagreba

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!