07:16 / 07.01.2019.

Autor: D.M./S.M./HRT/Hina

MORH i Ured predsjednice: Ne postoji "non paper" o upozorenju RH u vezi s avionima

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Izraelski novinar Barak Ravid na Twitteru je objavio da izraelski dužnosnici prekosutra dolaze u Zagreb u Ministarstvo obrane kako bi se ispričali.
Ne postoji nikakav "non paper" dokument u kojem se Hrvatsku upozorava da joj se ne odobrava prodaja izraelskih zrakoplova. Priopćilo je to Ministarstvo obrane RH reagirajući na medijske napise. Jutarnji list jučer je objavio da je državni i vojni vrh najmanje "godinu dana bio upoznat sa stajalištima i uvjetima SAD-a o prodaji izraelskih borbenih aviona F-16 Barak".

MORH dodaje da "arhivira zaprimljene akte, tako i akte i korespondenciju sa zemljama ponuđačima u postupku nabave višenamjenskog borbenog aviona".

Iz Ureda predsjednice RH priopćeno je da Predsjednica Republike Hrvatske nikad nije zaprimila nikakav dokument iz kojeg proizlazi da postoje problemi u proceduri nabavke borbenih zrakoplova. Gostujući u emisiji Hrvatskog radija "U mreži prvog", član stručnog tima za nabavu zrakoplova brigadir Željko Ninić potvrdio je da izraelska delegacija dolazi u Hrvatsku zbog problema u vezi s vojnim zrakoplovima F-16 te da je planiran sastanak na više razina kako bi se riješila ova situacija.

Tabak: Izrael i SAD godinama se spore oko prava u zrakoplovstvuIzraelski mediji objavili su da Izrael neće moći ispuniti ugovor o prodaji zrakoplova F-16 Hrvatskoj jer Sjedinjene Države nisu uklonile svoje restrikcije, objavili su izraelski mediji. Portal Ynet navodi da će generalni direktor izraelskog ministarstva obrane Udi Adam u srijedu doputovati u Hrvatsku i njezine vlasti obavijestiti da od prodaje aviona nema ništa.Izraelski novinar Barak Ravid na Twitteru je objavio kako izraelski dužnosnici prekosutra dolaze u Zagreb u Ministarstvo obrane kako bi se ispričali zbog problema s kupnjom vojnih zrakoplova F-16. Novinar piše da su mu službeni izvori potvrdili kako će se Izraelci ispričati jer nisu uspjeli uvjeriti Trumpovu administraciju da odobri dogovor Izraela i Hrvatske o kupnji zrakoplova. Premijera Andreja Plenkovića novinari su i jučer pitali o zrakoplovima F-16. Potvrdio je da izraelsko izaslanstvo stiže u Zagreb i dodao da nije vidio dokument, tzv. non paper, koji je navodno američka strana poslala Hrvatskoj još prije godinu dana, a u kojem je naznačeno koje sve zapreke postoje za kupnju 12 izraelskih zrakoplova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!