MORH: Ne razmatra se ponovno uvođenje obveznog vojnog roka

10.06.2023.

18:13

Autor: P.F./Hina/HRT

Ilustracija, Hrvatska vojska

Ilustracija, Hrvatska vojska

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

U ovom trenutku ne razmatra se ponovno uvođenje obveznog vojnog roka u Hrvatskoj, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH) vezano za aktualne medijske napise o mogućnosti njegova uvođenja.

Iz Ministarstva obrane RH ističu da je Hrvatski sabor Odluku o nepozivanju novaka na obvezu služenja vojnog roka, kojom je od 1. siječnja 2008. obvezno služenje vojnog roka i civilne službe suspendirano, zamijenio dragovoljnim vojnim osposobljavanjem. Naglašavaju da ročnici koji pristupe dragovoljnom vojnom osposobljavanju te pristupe Hrvatskoj vojsci omogućuje popunu Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Dodaju da je Ministarstvo obrane RH prepoznalo određene promjene u trendovima smanjenog interesa mladih za službu u Hrvatskoj vojsci.

MORH procjenjuje da razloge slabijeg interesa možemo tražiti u aktualnoj sigurnosnoj i društveno-političkoj situaciji u svijetu nakon ruske invazije na Ukrajinu te geografski bližoj izazovnoj sigurnosnoj situaciji u okružju.

Ministarstvo obrane proaktivnim i kontinuiranim mjerama i projektima usmjerenim na mlade vojni poziv nastoji prezentirati kao atraktivno i dinamično zanimanje koje nudi brojne mogućnosti za školovanje, usavršavanje, razvijanje novih znanja, obuku i napredovanje. Riječ je o dinamičnom zanimanju koje pruža brojne mogućnosti za stjecanje jedinstvenih iskustava te pripadnici Oružanih snaga pridonose miru i solidarnosti u zajednici, dodaje se u priopćenju.

Od 2016. kontinuirano poboljšanje uvjeta za život i rad pripadnika HV-a


MORH napominje da se kontinuirano nastavlja stvarati i dograđivati kvalitetno okružje za rad te ulaže u poboljšanje uvjeta za život i rad djelatnika. Tako je od 2016. do danas Vlada RH na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem omogućila kontinuiran rast i povećanje plaća i povećanje materijalnih prava djelatnih vojnih osoba, navodi se.

Jedna od novih mjera u javnim natječajima za prijam na vojničke dužnosti su specificirana mjesta službe, čime je kandidatima pružena mogućnost da izraze koji rod i službu žele odabrati, kao i mjesto službe za koje se prijavljuju.

Iz MORH-a podsjećaju da je novi pravilnik o dragovoljnom vojnom osposobljavanju koji je stupio na snagu u veljači 2023. povećao novčane naknade za ročnike s 400 eura na 700 eura neto za svaki mjesec uspješno izvršenog programa obuke.

Dragovoljno vojno osposobljavanje prvi je uvjet kojim se stječu osnovna vojna znanja i vještine.

Naime, ročnici se pripremaju i osposobljavaju za izvršavanje zadaća u postrojbama Oružanih snaga RH, što je ujedno i uvjet za prijam u djelatnu vojnu službu, pa i ugovornu pričuvu, ističu iz MORH-a.

Napominju da se na dragovoljno vojno osposobljavanje kandidati mogu prijaviti tijekom cijele godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!