13:31 / 09.02.2022.

Autor: Hina/HRT

Most o manjku vrtića u Zagrebu: "Roditelji su zabrinuti"

Marko Sladoljev i Trpimir Goluža

Marko Sladoljev i Trpimir Goluža

Foto: Robert Anić / PIXSELL

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika Mosta Marko Sladoljev i gradski zastupnik iz tog Kluba Trpimir Goluža upozorili su u srijedu na problem nedostatka dječjih vrtića u Zagrebu, a najviše problema imaju Dubrava, Sesvete, Stenjevec i Novi Zagreb - zapad gdje je povećan broj stanovnika. 

U Sesvetama, Stenjevcu i Dubravi također je i najviše roditelja koji su se koristili ukinutom, odnosno redefiniranom mjerom roditelj-odgojitelj pa u Klubu Mosta smatraju da će problema posebno biti u tim gradskim četvrtima.   


- Dobivamo mnogo upita zabrinutih roditelja koji smatraju da neće moći upisati djecu u zagrebačke vrtiće, istaknuo je Sladoljev na konferenciji za novinare u Staroj gradskoj vijećnici.  


Rekao je da najviše problema ima u Sesvetama, Dubravi, Stenjevcu i Novom Zagrebu - zapad. Riječ je o četvrtima koje ili nisu izgubile puno stanovnika ili su dobile nove pa je tako Novi Zagreb - zapad dobio novih 6000 stanovnika, a Stenjevec oko 3000. U Sesvetama je došlo do porasta broja stanovnika, imaju oko 71.000 stanovnika, odnosno participiraju s oko 10 posto stanovništva u cijelom gradu.


Sladoljev kaže da u 10 godina u tim četvrtima gdje je broj stanovnika povećan doseljavanjem i izgradnjom novih zgrada, nisu izgrađeni novi vrtići.


Što se tiče mjere roditelj-odgojitelj, nestranački zastupnik iz Kluba Mosta Trpimir Goluža je rekao da je u toj mjeri oko 5900 korisnika, od kojih je njih 900 iz Sesveta. 


- Ovom novom odlukom gradonačelnika gdje je zapravo ukinuo mjeru roditelj-odgojitelj, u petom mjesecu ove godine možemo očekivati ekstremnu navalu za upise u dječje vrtiće. S obzirom na to da u Zagrebu 9000 mjesta nedostaje da bi sva djeca koja su rođena u gradu mogla pohađati vrtiće, bojimo se da će tu nastati kaos, upozorio je Goluža.  


Smatra da se u Gradu nisu odgovarajuće pripremili kako bi s ukidanjem te mjere sva djeca dobila adekvatan smještaj u vrtićima. Misli da će to biti jedan od velikih problema koji će implicirati da se i roditelji koji će moći možda naći posao, neće moći zaposliti jer im nitko neće moći čuvati djecu. Goluža kaže kako je i to pokazatelj da gradska vlast donosi odluke, a da prethodno ne razradi sve mehanizme za njihovo implementiranje na način da bitno ne otežavaju i ugrožavaju živote građana. Poručuje da s tim treba hitno stati.    


Goluža je podsjetio i kako je jedno od prvih obećanja gradonačelnika Tomislava Tomaševića bilo da će se vrtić u Sesvetskom Kraljevcu izgraditi 2022., ali nažalost neće jer nisu osigurana sredstva. Napomenuo je i da se o izgradnji tog vrtića govori već punih 40 godina. 


Rekao je da u Sesvetskom Kraljevcu nedostaje 80 mjesta u vrtiću jer su u tom kvartu brojne mlade obitelji s puno djece. Veliki problemi s nedostatkom mjesta u vrtićima su i u Starom Brestju i Sesvetskim Selima. U Kašini se planira izgraditi vrtić, ali ima problema s građevinskom dozvolom.


Sladoljev je rekao i da gradonačelnik Tomašević uvodi model "trećeg odgojitelja" u vrtiće, što nije dobro.


- Mi smo razgovarali sa Sindikatom odgojitelja u predškolskom odgoju i obrazovanju i oni su nam rekli da to nije nikakva mjera koja će pospješiti njihov rad s obzirom na to da ti treći odgojitelji ne mogu biti sami s djecom. To kao da rješavate probleme nedostatka učitelja zapošljavanjem asistenata u nastavi, rekao je Sladoljev. 


Smatra da je u vrtićima i problem "političkog kadroviranja". 


- U Upravnom vijeću vrtića stoluju tri političara i dva predstavnika te ustanove. To znači da politika ima većinu. S obzirom na to da ide natječaj za izbor ravnatelja u nekim zagrebačkim vrtićima, pomno ćemo pratiti tko će biti izabran za ravnatelje, hoće li kriterij biti politika, a ne struka, rekao je Sladoljev. 


Napominje da je u školskim odborima otprilike jednaki omjer struke i politike, a s obzirom na to da u ponedjeljak počinje testiranje djece na koronavirus, smatra da bi se školski odbori javno trebali odrediti jesu li za testiranje djece ili da se taj novac usmjeri u druge svrhe. Sladoljev tvrdi da su škole u Zagrebu "u poluraspadnutom stanju", a od roditelja se traži da plaćaju fotokopiranje, WC papir i sapun.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!