Most o odluci Ustavnog suda: To nije samo kapitulacija Suda, nego i HDZ-a

14:07 / 16.05.2022.

Autor: Hina/HRT

Božo Petrov i Nikola Grmoja iz Mosta

Božo Petrov i Nikola Grmoja iz Mosta

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Most je oštro reagirao nakon što je Ustavni sud u ponedjeljak zaključio da referendumska pitanja iz dviju njihovih inicijativa o ukidanju COVID potvrda i "stožerokracije" nisu u skladu s Ustavom. Poručio je da to nije samo kapitulacija Ustavnog suda, nego i HDZ-a.

Ovo nije samo kapitulacija Ustavnog suda nego i kapitulacija HDZ-a koji je razotkrio (da) se ne usudi ni usred ljeta čuti mišljenje građana o njihovu upravljanju pandemijom, objavio je Most na Facebooku.


Tvrdi da je Ustavni sud već probijanjem zakonski propisanog roka za ocjenu ustavnosti dvaju referendumskih pitanja pokazao da su bili pod golemim pritiskom vladajućih da ih sruše.


Na kraju su očito morali popustiti pod pritiskom izvan svih pravila pravne struke, istjerali smo ih na čistac pa je sada i zadnjem naivcu jasno da su hrvatske institucije porobljene, navodi Most.


Probili su prvo zakonski rok, a nakon toga srušili ustavotvorno pitanje koje je ustavno neoborivo, tvrdi stranka i navodi kako time nisu pogazili samo Most već i volju 400 tisuća građana koji su pokazali da žele referendum o Stožeru i upravljanju epidemijom.


Most: Ustavni sud je marioneta HDZ-a


Potvrdilo se da su institucije potpuno okupirane od vladajuće klike i da je Ustavni sud marioneta HDZ-a koji ga je iskrojio pa se danas moraju sramotiti i donositi ustavnopravnu besmislicu da bi udovoljio političkom nalogu, navodi Most.


Ističe i kako su pokušali sve unutar institucionalnog okvira, ali da se sada pokazuje da je on potpuno kontroliran i da je jedino što preostaje rušenje HDZ-a s vlasti.


Neka građani dobro zapamte današnji dan i sramotu i reagiraju na izborima. HDZ je ovime razotkrio koliko je slab i koliko se boji vlastitih građana, ističe Most i poručuje: Ako pokušaju ponoviti igru najesen, znat ćemo reagirati. Građane nećemo ostaviti na vjetrometini!


Svojim inicijativama Most je želio da se u Ustav, u članak 17., uvrsti i stanje epidemije kao trenutak u kojem se mogu ograničiti prava i slobode zajamčene Ustavom, ali samo dvotrećinskom većinom u Saboru.


Predlagao je i da se izmjeni Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, te da Sabor, a ne Nacionalni stožer civilne zaštite, odlučuje o mjerama koje ograničavaju prava i slobode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!