13:26 / 03.10.2020.

Autor: P.F/Hina

Most zakonskim izmjenama predložio ukidanje obveznih članarina za HOK i HGK

Foto: Nattanan Kanchanaprat/Pixabay

Foto: Nattanan Kanchanaprat/Pixabay

Foto: - / -

Glavni cilj Mostova prijedloga je ukidanje nameta kako bi se oslobodila financijska sredstva prijeko potrebna za funkcioniranje hrvatskog gospodarstva.
Most je izvijestio da je u saborsku proceduru poslao zakonske izmjene prema kojima bi se ukinulo plaćanje obvezne članarine prema Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) i Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) i time rasteretilo hrvatsko gospodarstvo, ponajprije poduzetnike.

Glavni cilj Mostova prijedloga je ukidanje nameta kako bi se oslobodila financijska sredstva prijeko potrebna za funkcioniranje hrvatskog gospodarstva, istaknuo je na konferenciji za novinare u Zagrebu saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot.

U Mostu smatraju da će time pomoći malim i srednjim poduzetnicima, a u tom smjeru, napominju idu i strukturne reforme koje nalaže EU.

HGK bi, prema Troskotovim riječima, trebao funkcionirati po anglosaksonskom modelu, odnosno kao poduzeće koje bi zarađivalo svojim radom, primjerice prodajom podatkovnih paketa.

Glavna zamjerka koju poduzetnici imaju prema HGK jest da ne pruža adekvatnu uslugu za visinu članarine koja im se plaća zbog čega je Most predložio izmjenu, napomenuo je Troskot.

Obrtnici, pak, smatraju da HOK ne predstavlja njihove interese, već služi kao satelit Vladi, na što su nedavno u svom prosvjedu istaknuli ugostitelji Istre i Kvarnera. Čuli smo glas naših poduzetnika, podržavamo njihovu inicijativu za ukidanje nameta i odlučili smo u saborsku proceduru uputiti konkretne izmjene, objasnio je Troskot.

Most napominje da je nekoliko puta upozoravao da je nužno ukinuti članarine prema HGK i HOK-u, a sada je tu inicijativu nastavio uputivši u saborsku proceduru izmjene zakona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!