Osumnjičeni za dvostruko ubojstvo u Pločama ide u istražni zatvor

26.03.2022.

12:39

Autor: Vicko Dragojević/Dnevnik/IMS/HRT

Osumnjičeni na ispitivanju

Osumnjičeni na ispitivanju

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

U javnost izlazi sve više detalja o tragediji koja je šokirala stanovnike Ploča, ali i cijelu Hrvatsku. Podsjetimo, ubijene su dvije osobe, 16-godišnjak kojeg je napadač čekao na putu do škole, te 52-godišnji brat ubojice. Sudac istrage odredio mu je mjesec dana istražnog zatvora. 

Osumnjičeni je prijepodne doveden na sud u Dubrovniku te je saslušan pred Državnim odvjetništvom, a zatim i sucem obrane. Najprije se branio šutnjom, a kad je došao pred suca istrage, iznio je svoju obranu.

- Ono što posebno užasava, ta njegova izjava je bila hladna, suzdržana, smirena, kao da se ništa nije dogodilo, a za to vrijeme imao je doslovno krvave ruke. Rekao je da je jučerašnji događaj posljedica višegodišnjih nesređenih odnosa između njegova brata i susjeda. Nakon što na sudu nije uspio riješiti problem, kako tvrdi, nije vidio drugog rješenja. U žrtve je ispalio više hitaca te je na koncu ispalio u svaku po još jedan hitac u predio glave kako bi bio siguran da je uspio u svom zločinu, izvijestio je Vicko Dragojević.

Otegotna okolnost je ubojstvo djeteta

- Osumnjičeni zna da je to najteže što mu se stavlja na teret, zbog čega bi mogao dobiti i najdulju zatvorsku kaznu. U jednom trenutku pokušao se pravdati pa je rekao da je slučajno ubio dijete, da nije znao da će biti ondje, dodao je Dragojević.

- Ispitan je pred policijom gdje se branio šutnjom, međutim danas je pred županijskim državnim odvjetnikom iznio ukratko obranu, s tim da nije odgovarao na pitanja. Nakon toga priveden je sucu istrage koji mu je odredio istražni zatvor zbog dvije osnovne - opasnost od ponavljanja kaznenog djela imajući u vidu okolnosti i težinu počinjenih kaznenih djela, a druga zakonska osnova koja se iznimno rijetko određuje - da postoje osobito teške okolnosti kaznenog djela u odnosu na djelo teškog ubojstva djeteta za koje je predviđena kazna zatvora od najmanje 10 godina ili dugotrajni zatvor, rekao je Pero Milogalav, sudac istrage, glasnogovornik Županijskog suda Dubrovnik.

Osumnjičenik je u obje je žrtve ispalio više hitaca iz automatske puške, a teška je okolnost što je nakon svih tih hitaca ispalio još jedan da bi bio siguran da su mrtvi, rekao je Miloglav.

Neslužbeno se doznaje da je osumnjičenik obranu iznio miran te kao razlog ubojstava istaknuo dugogodišnje razmirice s bratom i ocem ubijenog maloljetnika, koje nije uspijevao riješiti na sudu.

Osumnjičenik, inače nezaposleni automehaničar, zbog lošeg socijalnog statusa tražio je branitelja po službenoj dužnosti iz Dubrovnika, ali mu je dodijeljen branitelj iz Ploča. Neslužbeno se doznaje kako će, baš zbog te činjenice, tražiti razrješenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!