Bandov o Schengenu: Ništa ne ukazuje da bismo u zadnjoj sekundi dobili gol

23.11.2022.

08:29

Autor: M.M./U mreži Prvog/HRT

Goran Bandov

Goran Bandov

Foto: Josip Regovic / Pixsell

Može li Hrvatska biti kolateralna žrtva vanjskih okolnosti, iako je ispunila sve kriterije za ulazak u schengenski prostor od 1. siječnja sljedeće godine ili će današnji radni posjet austrijskog kancelara otkloniti sve moguće nedoumice? Vanjskopolitički analitičar Goran Bandov, gostujući u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog", rekao je da ništa ne ukazuje da bi RH u zadnjoj sekundi dobila gol.

Bandov je rekao da je ključni moment unutarpolitičko pitanje Austrije.

- Tema migracija za austrijske stranke, koje su desne, jest ključna i imaju slična stajališta i pitanje je tko će biti radikalniji i tko će privući određeni broj birača na svoju stranu. Političari bilo koje države prvenstveno razmišljaju o svojem biračkom tijelu, svojoj potpori i narednim izborima koji su 2024. godine, rekao je. 

Istaknuo je da migrantski val ponovno raste, te da je Austrija zainteresirana da taj val ne ide tempom kojim ide.

- Ove godine do rujna je azil zatražilo preko 75.000 ljudi. Prošle godine ta brojka je bila značajno niža za cijelu godinu - oko 30.000, istaknuo je Bandov, dodavši da je Austrija vrlo angažirana od 2015. na sprječavanju migrantskog vala.

- Schengenski moment je previše propustan, ako želimo zaštiti vanjsku granicu, ali tu pitanje RH nije neko sklisko pitanje. Hrvatska je pokazala da stvarno može ispunjavati preduvjete. A i ovaj migrantski val, koji trenutno udara po Austriji, ne dolazi iz Hrvatske ili tek sporadično dolazi iz Hrvatske, nego dolazi kroz Srbiju i Mađarsku.

Zoran Ničeno, pomoćnik glavnog ravnatelja policije rekao je da ne zna možemo li govoriti o nekakvoj 'krizi Schengena', ali da je činjenica da su mnoge zemlje u raznim trenucima, postavljale granične kontrole na svojim unutarnjim granicama.

- Argumenti koji su iznijeti prije par dana glede RH su zapravo argumenti za jačanje Schengena. Jačanje vanjske granice jest misao slobode kretanja unutar schengenskog prostora. Svaka država članica je morala, a posebno RH, ispuniti oštre kriterije kako mora izgledati zaštita vanjske granice da bi osigurala mogućnost da se ukinu granične kontrole na unutarnjim granicama, rekao je, te dodao da se vidi da ni prema strukturi, ni prema kretanju rute ta ruta koja ide kroz RH ne ide prema Austriji.

- Jedan od bitnijih generatora, uz samo kretanje migranata je liberalizacija viznog režima u Srbiji, istaknuo je Ničeno.

Bandov je rekao kako ništa ne ukazuje da bi RH u zadnjoj sekundi dobila gol, ali da nije siguran za ostale dvije zemlje. 

- RH je uspjela do sada uspješno provesti 281 preporučenu mjeru. Mi to provodimo prvenstveno zbog nas samih, a onda zbog EU-a. Dosadašnje sve hrvatske analize su bile vrlo uspješno provedene i RH ne bi trebala imati niti jednu prepreku, istaknuo je, te dodao kako, osim Austrije, neke zemlje imaju zamjerke oko pitanja Bugarske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!