Caratan: Bolje bi bilo da SDP i Možemo! idu u predizbornu koaliciju

27.06.2023.

Zadnja izmjena 09:54

Autor: Studio 4/HRT/A.S.

Branko Caratan, politički analitičar

Branko Caratan, politički analitičar

Foto: HTV, Patrik Macek / HRT, Pixsell

Mogu li Možemo! i SDP zajedno na parlamentarne izbore mjesecima se špekulira i predviđa je li to realan politički savez koji ljevicu svrstava u najozbiljnijeg izazivača HDZ-u na idućim izborima. Što Hrvatskoj politici donosi takav savez i tko bi trebao biti lider i kandidat za premijera ili premijerku u spomenutom „braku". Odgovore na ta pitanja ima prof. Branko Caratan, politički analitičar.

Caratan smatra da bi predizborna koalicija SDP-a i Možemo! bila bolje rješenje. 

- Bojim se da će u nekim izbornim jedinicama izgubiti poneki mandat zbog toga, jer najjača stranka u izbornoj jedinici dobiva mandat zahvaljujući izbornom mehanizmu koji postoji u Hrvatskoj.

Drugu stvar koju ističe je da će se Možemo! i SDP boriti za isti krug birača. 

- Umjesto da se čerupaju s desnom stranom, oni će se međusobno vjerojatno kritizirati i to će ugroziti postizbornu koaliciju, kazao je.

Naglašava da SDP nema neke nove programske ideje, ali da ima organizaciju. S druge strane, ističe, Možemo! ima nove ideje, ali ne na čitavom političkom frontu. 

- Tako da bi se te dvije stranke mogle u slučaju predizborne koalicije mogle, koje na kraju neće biti, nadopunjavati, istaknuo je. 

Opustošena politička scena 

Ističe da bi premijer trebala biti osoba koja poznaje unutarnju, vanjsku politiku i ekonomiju. 

- I naravno osoba koja ima sposobnost povezivanja i komuniciranja poruka biračima. Politička scena u Hrvatskoj je poprilično opustošena da nemamo jakih igrača, istaknuo je.

Istaknuo je da je problem Peđe Grbina što on ima lošiji rejting nego što je rejting stranke. 

Kazao je da i ljevica i desnica imaju šanse, a ističe da je stvar političke mudrosti kako će te šanse biti iskorištene. 

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!