Možemo i SDP predlažu istražno povjerenstvo za agencije za utjerivanje dugova

04.04.2023.

Zadnja izmjena 14:33

Autor: Hina/HRT/A.S.

Sandra Benčić i Arsen Bauk

Sandra Benčić i Arsen Bauk

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Sandra Benčić (Možemo) i Arsen Bauk (SDP) izvijestili su da su u saborsku proceduru uputili prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva zbog curenja osobnih podataka dužnika iz agencija za naplatu potraživanja, te nedopuštenih praksi kojima se agencije služe u naplati.

- Prošlog tjedna smo zajedno s Klubom SDP-a u saborsku proceduru uputili prijedlog odluke o osnivanju istražnog povjerenstva za utvrđivanje odgovornosti zbog otkrivanja osobnih podataka građana i djelovanja agencija za naplatu potraživanja po pitanju dostojanstva i prava na privatnost građana, izvijestila je Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok). Najavila je da će se taj prijedlog morati raspraviti odmah na početku iduće saborske sjednice.

- Predlažemo osnivanje istražnog povjerenstva zbog masovnih objava osobnih podataka građana, što su učinile agencije B2 Kapital i EOS Matrixa u zadnjih nekoliko mjeseci, na što Vlada, iako smo upozoravali na ozbiljnost situacije, nije reagirala, dodala je.

Benčić je podsjetila da su na tu temu uputili u Sabor već niz prijedloga zakonskih izmjena i od HNB-a tražili moratorij na naplatu dugova.

Istražnim povjerenstvom žele utvrditi razmjenjuju li agencije za naplatu potraživanja osobne podatke svojih dužnika s drugim pravnim osobama ili drugim agencijama za naplatu potraživanja, te prikupljaju li druge podatke o članovima kućanstva dužnika, pa i maloljetnicima.

Koriste li se agencije nametljivim, zlostavljačkim ili drugim nedopuštenim praksama?

- Želimo utvrditi koriste li se agencije za naplatu potraživanja nametljivim, zlostavljačkim ili drugim nedopuštenim praksama u naplati dugovanja te koja je prosječna vrijednost otkupa duga u odnosu na ukupni iznos duga kada se prodaje plasman, kao i na koji način agencije upravljaju nekretninama koje dolaze u njihovo vlasništvo putem naplate duga, pojasnila je Benčić.

Pred istražno povjerenstvo namjeravaju pozvati HNB, HANFA-u, AZOP, HUB, Hrvatsku udrugu agencija za naplatu potraživanja, dvije agencije kod kojih je došlo do curenja podataka, ministarstva financija i pravosuđa, Porezu upravu, pučku pravobraniteljicu.

- Naš je cilj suzbiti financijsko predatorstvo, da se agencije za naplatu potraživanja moraju licencirati za rad i da spriječimo upadanje građana u dužničko ropstvo, istaknula je Benčić.

Arsen Bauk (SDP) dodao je kako je jasno da dugove treba vraćati, ali treba pomoći građanima koji su upali u dužničku situaciju zbog okolnosti koje su u cijelosti izvan njihove kontrole.

- Kada je građanima povrijeđeno pravo na zaštitu osobnih podataka, pravo na osobno dostojanstvo i pravo na privatnost, prva koja treba reagirati je odgovorna Vlada, a kada to ne napravi Vlada onda to mora učiniti odgovorna opozicija, zato upućujemo ove inicijative, poručio je Bauk.

Benčić i Bauk: Izmjene Zakona o prekršajima vrsta kompromisa

Saborski zastupnici Sandra Benčić i Arsen Bauk najavljene izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koje uključuju visoke novčane kazne za pozdrav Za dom spremni, ocijenili su kao vrstu kompromisa kako se ne bi mijenjao Kazneni zakon.

To je sigurno taj kompromis, pri tome neke stvari jesu u prekršajnoj zoni i neke stvari ne treba stavljati u kaznu zonu, ali neke vrste širenja mržnje i diskriminacije prema manjinama, ranjivim skupinama u društvu , posebno kada se ponavljaju, apsolutno trebaju biti i u kaznenoj zoni, izjavila je Benčić u Saboru.

Arsen Bauk (SDP) ocijenio je da će povećanje kazni za pozdrav ZDS imati smisla ako će se kažnjavati.

"Dosta toga se u tom smislu ne kažnjava"

- Ali vidjeli smo da se dosta toga u tom smislu ne kažnjava, a onda nisam sretan zbog selektivne primjene zakona. Ako će ostati visoke kazne koje se neće primjenjivati, onda to nije niti kompromis, to je onda jedna od težih vrsta trulih kompromisa da se prikaže da se nešto napravilo, kazao je.

Bauk također smatra da bi zakon trebao precizno popisivati što se kažnjava, a što ne kako bi sudovima bilo lakše. Što je zakon neprecizniji onda sudovi preuzimaju ulogu zakonodavca čega se grozim, ja sam za to da su vlast u državi Vlada i Sabor a ne sudovi i da zakoni trebaju biti precizni, rekao je.

Dodao je da se zakonom, čini se, drastično povećavaju kazne za sve prekršaje koji su tamo navedeni zato što je zakon od prije 30-ak godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!