Tomašević: Kolektivno vodstvo nije bijeg od odgovornosti

18.03.2023.

Zadnja izmjena 19:46

Autor: HRT/HINA/IMS/Dnevnik/T.D.

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: HTV / HRT

Članovi stranke Možemo! izabrali su novo vodstvo stranke koje će je provesti kroz superizbornu 2024. godinu. Za koordinatore stranke izabrani su Tomislav Tomašević i Sandra Benčić. Uskoro će biti dvije godine otkako je nova vlast preuzela Zagreb, a gradonačelnik Tomislav Tomašević gostovao je u Dnevniku HTV-a i rekao kako kolektivno vodstvo nije bijeg od odgovornosti te da je politička ideologija ključna kada je riječ o suradnji s drugim političkim opcijama.

Tomislav Tomašević je u uvodu razgovora rekao kako kolektivno vodstvo nije bijeg od odgovornosti.

- U Hrvatskoj je to možda čudno, ali većina europskih zelenih stranaka ima dvojno vodstvo. Zalažemo se za rodni paritet, više žena u politici i više žena na vodećim položajima. Mi smo za politiku suradnje, a ne konfrontacije. Ako dvoje ljudi u vodstvu ne može surađivati, kako možemo surađivati s drugim političkim opcijama? Mislim da je dobro imati dva koordinatora, lidera stranke. Neće biti svađe. Stranka Možemo! njeguje diskusiju unutar stranke i pokušavamo postići konsenzus s najširim mogućem članstvom, rekao je.

"Jasno je da možemo surađivati samo sa strankama od centra pa lijevo"


Istaknuo je kako su stranačke ambicije u kontekstu onoga što su do sada pokazali već u izbornim kampanjama.  

- Idemo u daljnju konsolidaciju stranke sa spajanjem s Novom ljevicom i Zagreb je naš, tako da sve zeleno-lijeve lokalne i nacionalne političke opcije pokušavamo konsolidirati i ujediniti kako bi bili još jači za sljedeće izbore. Ne razgovara se s partnerima vezano za predizbornu koaliciju jer će se to moći raditi kroz stranačka tijela. Što se tiče poslijeizborne suradnje, jasno je da možemo surađivati samo sa strankama od centra pa lijevo, rekao je.

Dotaknuo se i suradnje s SDP-om.

- Što se tiče SDP-a, surađujemo u Zagrebu. Nama nikad nije bio cilj miješati se u unutarstranačke dinamike bilo koje stranke, niti bi uvjetovali vodstvo kako bi došlo do suradnje, dodao je.

Tomašević je naglasio kako je suradnja na temama, sadržaju, ono što se želi napraviti za Hrvatsku.

"Bavimo se politikom da bi isporučili određeni sadržaj u koji vjerujemo"


- To ne znači da možemo surađivati s političkim opcijama koje imaju problem sa situacijom prava na izbor žena vezano za pobačaj. Kako u 21. stoljeću možemo surađivati s takvim političkim opcijama? Politička ideologija je ključna. Bavimo se politikom da bi isporučili određeni sadržaj u koji vjerujemo. Zato imamo sliku Hrvatske bez korupcije, ekološku održivost, rodna ravnopravnost je ključna i socijalna pravda je ključna, zaključio je. 

Izborna skupština Možemo! održala se u Hotelu Dubrovnik, a za upravna tijela stranke kandidirala su se 72 člana. 

Gordan Bosanac iz Možemo!, nakon izborne skupštine na konferenciji za medije rekao je kako je uspješno održana izvršna skupština stranke Možemo! na kojoj su birali članove upravljačkih tijela - koordinatora i koordinatoricu, Upravni odbor stranke i Vijeće stranke.

- Za koordinatoricu stranke je izabrana Sandra Benčić, a za koordinatora Tomislav Tomašević. U Upravni odbor je izabrano sedam kandidata - Danijela Dolenec, Damir Bakić, Dušica Radojčić, Teodor Celakoski, Đuro Capor, Urša Raukar-Gamulin i Jelena Miloš. Za Vijeće stranke je izabrano 30 kandidata i kandidatkinja. 

Novo vodstvo će stranku provesti kroz superizbornu 2024. godinu. Uz Tomaševića i Benčić, kandidat za koordinatora Možemo! bio je i stranački član Velibor Zaninović.

Prema statutu stranke Možemo!, jedan od dvoje koordinatora stranke mora biti žena pa je otprije bilo poznato da će Benčić biti izabrana za koordinatoricu jer na izborima za novo vodstvo nije imala protukandidatkinju.

Novo vodstvo stranke bira se na mandat od dvije godine.

Sandra Benčić poručila je ranije danas na izbornoj Skupštini kako je "pitanje vremena kada će preuzeti upravljanje državom".

Grbin: Siguran sam da znamo promijeniti državu na bolje

Podršku stranci svojim dolaskom izrazio je i supredsjednik Europske zelene stranke Thomas Waitz, koji je poručio da je Možemo! građanima Hrvatske dao stvarnu opciju za promjenu, istinsku građansku participaciju i pravu zelenu opciju.

No na skupštini su bili i predstavnici srodnih stranaka u Hrvatskoj, među kojima i predsjednik SDP-a Peđa Grbin. 

- Vaš put je bio iznenađujuć, iznenađujuće brz i uspješan. No s velikom snagom dolazi i velika odgovornost, istaknuo je Grbin te izrazio uvjerenje u uspjeh zajedničkog ostvarenja promjene u hrvatskom društvu. 

Motiv prijašnjih govora bila je promjena, i mislim da nije svejedno kakva će promjena biti u Hrvatskoj. Ona u ovoj zemlji mora biti na bolje, a ja sam siguran da mi znamo kako to ostvariti, poručio je Grbin. 

Na marginama skupštine kandidatkinja za članicu Upravnog odbora Ivana Kekin poručila je da članstvo od novog vodstva očekuje da stranku provede kroz 2024., superizbornu godinu, kada se održavaju izbori za Europski parlament, parlamentarni izbori, ali i predsjednički izbori. 

Zaninović je, pak, istaknuo da je svojom kandidaturom želio postati vidljiviji i na istaknutiji način uputiti kritiku samoj stranci. 

To je jedan od problema koje želim komunicirati, što u stranci nema mogućnosti kritike, rekao je, ali i odbacio realnu mogućnost da bude izabran za koordinatora Možemo!

Izborna skupština traje do popodnevnih sati, kada će se znati kome je članstvo dalo podršku u kandidaturi. No rezultate izbora za koordinatore nije teško pogoditi. Sudeći po pljesku koji je dobio svojim dolaskom, jasno je da zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ima veliku podršku članstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!