Mrak Taritaš: Glavni cilj Hoda za život je podčinjavanje žena

18.05.2023.

13:24

Autor: Hina/HRT/A.V.

Anka Mrak Taritaš

Anka Mrak Taritaš

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš (GLAS) ocijenila je da je cilj Hoda za život podčinjavanje žena, upozorivši da se radi o dobro financiranim skupinama koje pod krinkom zaštite života zagovaraju ograničavanje ženskih prava.

- Riječ je o dobro organiziranim i financiranim sustavnim naporima različitih skupina, koje pod krinkom zaštite života, zapravo eksplicitno zagovaraju ograničavanje ženskih prava, rekla je Mrak Taritaš na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Navodeći kako su im aktivnosti raznovrsne, od hodanja i moljenja pred bolnicama do klečanja na gradskim trgovima, ustvrdila je da im je namjera uvijek ista - podčinjavanje žena i ograničavanje njihovih temeljnih prava.

Mrak Taritaš je istaknula da je pravo na pobačaj jedno od temeljnih prava koje je unatoč tome što je zajamčeno na papiru često u praksi osporavano i ograničavano prizivom savjesti. Uz to, upozorila je ostvarivanje tog prava ženama dodatno otežava pritiscima molitelja kojima su izložene ispred bolnica.

Mrak Taritaš podsjetila je da je HDZ-ova većina u Saboru u srpnju prošle godine odbila njihov prijedlog kojim bi se Vladu obvezalo da osigura pravo na pobačaj u svim ovlaštenim medicinskim ustanovama.

Najavila je da će prijedlog ponoviti, ali ovaj put će tražiti i da se propišu i novčane kazne ustanovama i odgovornim osobama koje nisu osigurale dovoljan broj liječnika za prekid trudnoće na zahtjev. 

- Pritom, opcija nije posuđivanje i plaćanje liječnika iz drugih ustanova, nego to moraju biti liječnici koji su zaposleni u toj ustanovi, rekla je.

Najavila je i da će tražiti uspostavu sigurnih zona, odnosno zakonsku zabranu okupljanja u krugu od 150 metara oko bolnica i drugih medicinskih ustanova, kako bi se pacijenticama osiguralo pravo na mir i dostojanstvo.

Članica Predsjedništva GLAS-a Marta Ana Cesar rekla je da su sigurne zone u krugu medicinskih ustanova već regulirale brojne europske države, poput Velike Britanije, Francuske, Nizozemske i Španjolske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!