14:36 / 07.01.2020.

Autor: HRT

Mrak Taritaš: Odgovornost za GUP je u rukama HDZ-a i Plenkovića

-

-

Foto: - / -

Zastupnik SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Matej Mišić rekao je da je inicijativu potpisalo 20 zastupnika u skupštini, a bilo je potrebno njih 17.
Klubovi gradskih zastupnika SDP-a, Lijevog bloka, HSLS-a, Glas-a i HSU-a te nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija ne posustaju u borbi protiv izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana.

I dok zagrebački gradonačelnik tvrdi da su one u interesu građana - oporbeni klubovi žele provjeriti što oni uistinu misle. Podnijeli su prijedlog za raspisivanje referenduma o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana (GUP). Skupština se o prijedlogu mora očitovati u roku od 30 dana, što bi moglo biti 6.-og veljače, za kada je najavljena sljedeća sjednica. Evo kako je gradonačelnik Milan Bandić doživio tu oporbenu inicijativu.

- Sve je legitimno i sve je demokratski. Pa zadnji izbori su bili ili mi ili on, čujem da sada da se prašina slegne, da se euforija slegne za tjedan dana će sve bit ok. Idemo raditi svoj posao, svatko neka radi svoj posao. Ponavlja se povijest. I zadnji put je slogan te ekipe bio ili mi ili on, pa ništa se nije ponovilo. Čujem da se hoće udružiti svi protiv štoviše kvalitetnih kandidata, ne znam, protiv mog pokojnog tate valjda. Što više kandidata to bolje, rekao je Milan Bandić.

Četiri oporbena kluba pretpostavljaju da će gradonačelnik na dnevni red prve iduće sjednice staviti izmjene i dopune GUP-a, a gradska zastupnica Anka Mrak-Taritaš (Glas) ocijenila je da se radi o lošem planu, od kojeg je gradonačelnik napravio sapunicu. Dodala je da se ovom inicijativom želi pružiti prilika HDZ-u, koalicijskom partneru Milana Bandića, "koji mu drži 'lojtre' te je spreman na sve što gradonačelnik radi" - da se izjasni za inicijativu.

To je jedan loš proizvod i trebalo bi izraditi potpuno novi GUP, rekla je Mrak Taritaš u emisiji HRT-a Tema dana. GUP bi kaže, trebao odgovoriti na tri ključna pitanja:

- Koji je to novi iskorak i koja je budućnost grada Zagreba, nema tog odgovora. Koji su to novi javni sadržaji i nova priča koja bi bila u interesu grada Zagreba, nema tog odgovora, i treće, što građani zaista s tim GUP-om dobivaju što bi poboljšalo njihove uvjete života, stanovanja, rada, nema tog odgovora, tvrdi Mrak Taritaš.

Sporna je primjena Hipodroma, velike zelene površine u neku drugu namjenu, navodi Mrak Taritaš i kaže kako vjeruje da je to jedan element nezakonitosti, a drugi je ukidanje urbanističkih planova uređenja bez da su određeni uvjeti kako se i pod kojim uvjetima tamo mogu izdavati dozvole i treće, moći će se graditi na šumi i šumskom zemljištu, a zakon o šumama je rekao nešto drugo, ističe Mrak Taritaš. Odgovornost je tvrdi, na predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

- HDZ sad ima priliku da podrži inicijativu za referendum, da se ide u referendum i da građani grada Zagreba kažu žele li poluproizvod ili ne. Ako to propuste imaju drugu priliku, kad će se glasati o izmjenama GUP-a imaju mogućnost to ne podržati i pokazati građanima da im je više stalo do njih, nego do interesa gospodina Bandića. Prema tome ovom trenutku je sve u rukama HDZ-a, ali i gospodina Plenkovića.


Zastupnik SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Matej Mišić rekao je da je inicijativu potpisalo 20 zastupnika u skupštini, a bilo je potrebno njih 17, odnosno jedna trećina. Potpisali su je, kaže, svi zastupnici koji od početka mandata predstavljaju opoziciju.

Pojasnio je da ih je na taj postupak potaknula skrivena javna rasprava koja je provedena lani početkom kolovoza, u sklopu koje je podneseno 30.000 primjedbi, a većina ih je odbijena. Natpolovična većina gradskih četvrti dala je negativno mišljenje na izmjena GUP-a - njih 11 od 17, a protiv izmjena GUP-a je i cjelokupna stručna javnost.

Pozvao je sve gradske zastupnike da podrže ovu inicijativu "jer je odluka građana ovdje najvažnija". Podsjetio je da je gradonačelnik više puta najavljivao referedume, ali "nikada nije dao stvarnu mogućnost" građanima da odluče o nekom pitanju, primjerice oko maksimirskog stadiona i preimenovanja Trga maršala Tita.

Gradski zastupnik Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) istaknuo je da je, kako bi inicijativa prošla u Skupštini te se raspisao referendum, potrebna podrška HDZ-a. Naime, kako bi se referendum raspisao, potrebno je 26 ruku u Skupštini prilikom rasprave o prijedlogu. Na HDZ-u je, dodao je, "da odluči jesu li i dalje spremni plaćati cijenu toga da Bandiću bespogovorno kimaju glavom na sve njegove muljaže".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!