Privedeni zbog prijetnji na društvenim mrežama, stižu reakcije

24.01.2022.

13:01

Autor: I.B./Dnevnik u podne/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ivo Cagalj / HRT/Pixsell

Zadarska je policija privela dvojicu muškaraca, 72-godišnjaka i 49-godišnjaka, zbog prijetnje i uvreda upućenih premijeru Andreju Plenkoviću.

Kako se navodi u priopćenju, obojica su 20. siječnja ispod članka na jednom zadarskom portalu o najavi posjeta predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Maslenici objavili komentare uvredljivog i omalovažavajućeg sadržaja. Nakon provedenog istraživanja, obojica su 21. siječnja u popodnevnim satima uz Optužni prijedlog prepraćeni na Prekršajni Odjel Općinskog suda u Zadru.

Policijska uprava zadarska odbacuje izrečene teze u javnosti koje aludiraju na to da je premijer uključen u postupanje policije. Riječ je o redovitom postupanju policije u okviru službene dužnosti te je na nadležnom sudu da donese konačnu odluku, istaknuto je u priopćenju. Prema pisanju zadarskih lokalnih medija, 71-godišnji muškarac napisao je na Facebooku da premijera treba dočekati pokvarenim jajima, njega i njegove poltrone.

- Policijska uprava zadarska odbacuje izrečene teze u javnosti koje aludiraju da je premijer involviran u navedeno postupanje policije, kako sam i rekla radi se o svakodnevnim postupanjima i na kraju je na nadležnom sudu da donesu odlučujuću odluku, poručila je glasnogovornica policije Ivana Grbin.


Privođenje je komentirala ministrica Nina Obuljen Koržinek. 

- Kad netko prijeti, bez obzira radi li to na cesti ili u virtualnom svijetu, ako krši zakone, kazneni zakon ili prekršajni zakon, onda odgovara sukladno tim propisima. Dakle to nema nikakve veze sa poslom koji vi radite, niti sa sustavom medija, prijetnja je prijetnja, poručila je Obuljen Koržinek. "O svemu se oglasio i HDZ

U objavi na Facebooku pod naslovom "Podsjetnik za 'zaboravne' & licemjerne!" iz HDZ-a prozvali su oporbene saborske zastupnice Mirelu Ahmetović (SDP) i Anku Mrak Taritaš (GLAS) te objavili vijest o privođenju osobe zbog vrijeđanja tadašnjeg SDP-ovog premijera Zorana Milanovića 2013. godine.

Jandroković bez komentara 

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković nije želio komentirati informacije da je, zbog prijetnji premijeru na Facebooku, zadarska policija uhitila 72-godišnjeg muškarca. Nemam informacije o tome, pa ne mogu komentirati, pitajte nadležne, policiju, odgovorio je novinarima te naglasio da na temelju poluinformacija ne može donositi čvrste stavove.

Grbin: Kao onda kada je Udba žarila i palila

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ikomentirao je u emisiji Hrvatskog radija 'Oporbeni zarez' privođenje u Zadru građanina zbog napisa na društvenoj mreži da bi Plenkovića trebalo dočekati jajima, rekavši da se radi o legitimnom iznošenju stava.

- Zanimljivo je kako su različite reakcije kada neki u crnim košuljama marširaju u Zagrebu, onda se to ne vidi i ne reagira, a kada netko legitimno iznese svoj stav, koliko god to bilo oštro i nekome ne pripadalo u vokabular, da bi premijera trebalo dočekati jajima, onda se tu reagira i, kao u ona dobra stara vremena, kada je Udba žarila i palila i kada se disidente micalo da ih vodstvo ne bi slučajno vidjelo, onda Plenkovićeva policija reagira, rekao je Grbin, dodavši da se time šalje poruka da ovo nije demokracija.


GLAS: Opskurni Zakon za maltretiranje građana 

Iz GLAS-a su ustvrdili kako Vlada premijera Plenkovića koristi "opskurni Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira" i da "maltretira građane". Smatraju da "očito nije bila riječ o prijetnji niti je premijer na bilo koji način bio ugrožen" i da je riječ, o vrlo grubom kršenju temeljnih prava, ograničavanju slobode govora i neopravdanom oduzimanju slobode.

- Da policija tako revno postupa za sve uvrede na društvenim mrežama, vjerojatno bi pola države svaki drugi dan bilo uhićeno, navodi se u GLAS-ovu priopćenju vezano za uvrede upućene predsjedniku Vlade. Dodaju kako je podloga za "ovakvo nedopustivo postupanje i maltretiranje građana zastarjeli Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira".

GLAS ocjenjuje da je taj Zakon prepun nelogičnosti, a među ostalim zabranjuje vrijeđanje i omalovažavanje državnih tijela i službenih osoba, i za to predviđa jednake kazne kao i za, recimo, neovlašteno pucanje iz vatrenog oružja, navodi se u priopćenju. Smatraju da taj zakon treba hitno mijenjati, ali još većim problemom vide "ozračje koje šire Plenković i njegova Vlada". 

Kuća ljudskih prava Zagreb osudila uhićenje 

Kuća ljudskih prava Zagreb izrazila je zabrinutost uhićenjem muškarca iz okolice Zadra zbog komentara na Facebooku, upozorivši kako je u demokratskom društvu neprihvatljivo da policija uhićuje građane zbog javne kritike političke vlasti.

- U demokratskom društvu neprihvatljivo je da policija uhićuje građane zbog javno izgovorene ili napisane kritike vlasti, pa čak i kad ta kritika vrijeđa ili omalovažava političare, uključujući i najviše državne dužnosnike, upozoravaju iz te nevladine udruge.Smatraju kako je policij ovim optužnim prijedlogom u potpunosti ignorirala Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava koja štiti pravo na slobodu izražavanja.

Nadalje, neprihvatljivim ocjenjuju da policija optužni prijedlog podnosi na temelju odredbe o zabrani vrijeđanja i omalovažavanja državnih organa iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji je posljednji puta mijenjan 1994. godine, te time koristi tu zastarjelu odredbu da bi ograničila pravo na javno izražavanje. Policiju su pozvali da odustane od prekršajnog progona u ovom slučaju, MUP da provede edukaciju policijskih službenika i službenica u području slobode izražavanja, a Vladu da krene u proces izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!