11:08 / 03.10.2020.

Autor: Jasmina Popović/HR/P.F./HRT

Mrčela: pravosuđe bi trebalo biti bolje, ali nije niti katastrofa

-

-

Foto: - / -

Mediji i dio politike su procijenili da Hrvatska nije dobro prošla u izvješću Europske komisije o vladavini prava i da nam pravosuđe ostaje jedan od najvećih problema.
- Zapravo su dva izvještaja. Jedan je izvještaj Europske komisije o vladavini prava, a jedan je izvještaj o vladavini prava u Hrvatskoj, rekao je Marin Mrčela, zamjenik predsjednika Vrhovnog suda u emisiji Hrvatskog radija Intervju tjedna odgovarajući na pitanje je li izvješće Europske komisije o vladavini prava poražavajuće.

Naime, mediji i dio politike su procijenili da Hrvatska nije dobro prošla i da pravosuđe ostaje jedan od najvećih problema. Problematičnim su ocijenjene Poljska, Mađarska Bugarska, a nakon toga slijede Hrvatska, Malta, Slovačka, Rumunjska.

Na pitanje kako on čitate izvješće Mrčela je rekao da se u prvom izvješću iz kojeg se izvlače ovi zaključci, Hrvatska spominje pet puta.

- Jednom je vezano da je predviđena antikorupcijska strategija, jednom da fale kapaciteti u državnom odvjetničkom vijeću i državnom sudbenom vijeću, jednom da postoje pritisci i napadi na novinare i jednom da nedostaju specijalizirani istražitelji u antikorupcijskim kaznenim predmetima i da postupci u tim predmetima dugo traju, rekao je Mrčela.

Dodao je da doista, u nekim slučajevima postupci predugo traju.

- Mi smo to pokušali objasniti nekoliko puta. Više je razloga za to: složenost predmeta, brojnost dokaznog materijala, a ima i nešto što bi se moglo prepisati u krivnju sucima jer neki suci ne koriste dovoljno zakonske alata za ubrzanje postupka, rekao je Mrčela.

Smatra da je Hrvatska po vladavini prava negdje u sredini.

- Daleko od toga da je dobro, trebalo bi biti mnogo bolje. Ali nije niti takva katastrofa kao što se govori.

- Drugi izvještaj koji se bavi samo Hrvatskom je puno detaljniji. Oni ma podataka da je na nekim mjestima Hrvatska treća (recimo po broju riješenih predmeta, pogotovo građanskih i trgovačkih), a na nekim mjestima je i loša, rekao je Mrčela.

O čemu se razgovaralo u Strasbourgu na sastanku Skupine država protiv korupcije Vijeća Europe (GRECO)? Može li Hrvatska dobiti bitku protiv korupcije? Zašto građani ne vjeruju pravosuđu? Ima li predsjednik Zoran Milanović pravo kada kaže da suci i državni odvjetnici moraju biti samotnjaci?

Odgovore na ta pitanja pogledajte u videoprilogu.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!