19:25 / 21.07.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Mrčela u Dnevniku: Država generira puno nepotrebnih postupaka

Marin Mrčela u Dnevniku HTV-a

Marin Mrčela u Dnevniku HTV-a

Foto: HTV / HRT

O stanju u pravosuđu i izboru novog predsjednika Vrhovnog suda vršitelj dužnosti predsjednika Marin Mrčela govorio je u središnjem Dnevniku HTV-a.

 

Novo izvješće Europske komisije o vladavini prava i nije pohvalno za naše pravosuđe.

Apostrofira se među ostalim problem imenovanja predsjednika Vrhovnog suda i u tom kontekstu omalovažavanje sudaca, zatim općenito loša percepcija sudstva, dugotrajnost postupaka, veliki broj neriješenih predmeta. Loša je percepcija hrvatskog pravosuđa. Do kada će to biti tako? 

- Mi imamo neke pokazatelje, a i Europska komisija ih je uočila da ide na bolje, međutim, to još uvijek nije zadovoljavajuće. Morat ćemo napraviti nove stvari. Najveći je problem dugotrajnost postupaka. Znamo što tu treba napraviti, ističe Marin Mrčela u središnjem Dnevniku HTV-a.

Pet problema koji utječu na dugotrajnost postupaka

Što se tiče dugotrajnosti postupaka, istaknuto je da odvjetnici odugovlače postupke, a problem je i u resursima.

- Zakonska regulativa, svaki postupak mora biti proveden na određeni način. Postoje predmeti koji su opširni i složeni, njih treba riješiti. Postoji i nešto što se zove "obijesno parničenje", a to je da se generiraju postupci koji nisu potrebni, dodaje Mrčela ističući da se radi o radnim sporovima.

- Imate mnogo predmeta koje generira država. Zato što ne žele postupiti po odluci Vrhovnog suda RH i isplatiti 6% plaća zaposlenicima. Tamo gdje je država vlasnik, poput škola ili bolnica. Onda radnici tuže. Takvih predmeta ne bi trebalo biti jer se zna da tih 6% mora biti isplaćeno, dodaje. 

Mrčela kaže da nisu svi suci savršeni i da treba raditi na poboljšanju. Ima i procesne discipline i odugovlačenje postupaka te je tu stvar na sucima da reagiraju.

Marin Mrčela u središnjem Dnevniku

Marin Mrčela u središnjem Dnevniku

Foto: HTV / HRT

Što se tiče utjecaja politike i raznih ekonomskih skupina na sudstvo, Mrčela kaže da je teško da toga ima.

- Gotovo 70% ljudi misle da politika i političari te ekonomske skupine utječu na suce. Ja nemam podataka, pokazatelja, da bilo koji političar te bilo koja ekonomska grupa utječe na konkretne predmete. Govori se o tzv. političkim predmetima. Volio bih da se pokaže jedan sudski predmet u kojem je odluka donesena pod utjecajem politike ili ekonomskih interesnih grupa.

Branko Nađvinski razgovarajući s Mrčelom naveo je primjer osječkih sudaca, a koje je Zdravko Mamić optužio za tešku korupciju. Pita, do koje se mjere korupcija uvukla u pravosuđe. 

- Korupcija postoji u svim dijelovima društva. I u bolnicama, i u javnoj upravi, vjerojatno u medijima. Tako postoji u sudbenoj vlasti. Nikome nije u većem interesu da se taj problem riješi nego sucima, dodaje. 

"Kontrolni mehanizmi ne mogu spriječiti nekoga da uzme novac"

Ipak poručuje i sljedeće. 

- Ako je netko naumio primiti novac na protupravan način, niti jedan kontrolni mehanizam ga neće spriječiti, dodaje ističući da je potrebno Državnom sudbenom vijeću dovoljno resursa za sigurnosnu provjeru sudaca. 

Što se tiče situacije da trenutno nemamo predsjednika Vrhovnog suda, a što se nikada nije dogodilo u povijesti, Mrčela kaže da je to nova situacija za Hrvatsku. 

"Ozračje podcjenjivanja sudaca"

Treći javni poziv za prijavu kandidata za predsjednika Vrhovnog suda otvoren je do 6. kolovoza. No pitanje je interesa za tu poziciju. 

- Ozračje je takvo da je bilo podcjenjivanja sudaca Vrhovnog suda, ali oni su po znanju i moralnim kvalitetama zaslužili tamo sjediti. Ako je takvo ozračje da se suci podcjenjuju, teško je natjerati ljude da se jave i stave u žrvanj ozračja koji nije pristojan. 

Govoreći o tome čime će se baviti dok je vršitelj dužnosti predsjednika Vrhovnog suda, Mrčela ističe sljedeće. 

- Mislim se baviti poslovima sudske uprave i u poslovima nadzora obavljanja zadaća svih sudaca. Tu želim i veću transparentnost i otvorenost prema medijima, bit će još nekih stvari. Danas mi je prvi dan. Ne tražim 100 dana, ali desetak, 15 dana, zaključuje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!