10:14 / 20.04.2019.

Autor: HRT

Msgr. Uzinić: Crkva je pozvana služiti čovjeku

-

-

Foto: - / -

Msgr. Mate Uzinić rekao je u emisiji Hrvatskog radija "Intervju tjedna" da je poruka Dubrovačke biskupije "Budite složni" samo jedna općenita poruka pastoralnog plana koja se uklapa u opće poruke vazmenog vremena.
Dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić u emisiji Hrvatskog radija "Intervju tjedna" rekao je da je poruka Dubrovačke biskupije "Budite složni" samo jedna općenita poruka pastoralnog plana koja se uklapa u opće poruke vazmenog vremena koje proživljavamo i Uskrsa, a koje su puno šire i dublje. 

-
To je poruka o pobjedi dobra nad zlom, poruka o pobjedi života nad smrću, važnosti oprosta, uzimanju odgovornosti za druge, o nadi, ljubavi, rekao je biskup Uzinić.

Odgovarajući na pitanje o preuzimanju odgovornosti te tvrdnjama vjernika i dijela svećenika da bi Crkva trebala djelovati kao neki blagotvorni društveni faktor, Uzinić je rekao da je Crkva pozvana služiti čovjeku, društvu i otvarati ga za jednu veću i važniju perspektivu koja se ne može zadovoljiti ovozemaljskim interesima.

Govoreći o ključnim problemima današnje Katoličke crkve, Uzinić je rekao da je prema njegovu mišljenju riječ o tome što su vjernici, koji su u Crkvi, zaboravili da ih Bog voli. Nisu u Crkvi da bi bili iskorištavani. Nekako kao da su unutar Crkve, oni koji ostaju u Crkvi, zbog nekog straha. Nisu slobodno i s radošću unutar Crkve, a drugi zbog istih tih razloga napuštaju Crkvu, kazao je.  

Msgr. Uzinić govorio je i o problemu pedofilije. Mi smo u prošlosti nažalost griješili jer se nismo na pravi način suočavali s grijehom i zločinom. Bojim se da bismo sada mogli otići u drugu krajnost, da izgubimo iz vida čovjeka, osobu, grešnika. Većina pedofila su i sami nažalost bili žrtve, kazao je i naglasio da je potrebno spriječiti njegovo ponavljanje. 

- Crkva je pozvana i prema takvima imati milosti. Ali ne na način da se prelazi preko onoga što su oni počinili, nego da im se kao osobama pokuša pomoći, dodaje i ističe da Crkva ne smije dozvoliti da se bilo koji grešnik osjeti, pa makar bio i pedofil, kao da mu Crkva zatvara vrata.

Bog razlikuje grijeh i grešnike. Bog razlikuje onoga tko je počinio zločin od samog zločina. Na prvom mjestu dakako da trebaju biti žrtve i njima treba pomoći. Ali i oni koji jesu pedofili, često su i sami žrtve, dodaje Uzinić. 

Navodeći čin ispovijedi, Uzinić je rekao da to često nije istinski događaj obraćenja. 

- On bi upravo trebao to biti - istinska želja za mijenjanje vlastitog života. Netko ne ispovijeda grijehe pred svećenikom da bi svećenik znao što je on zgriješio, nego da bi sebi osvijestio to što u životu nije bilo kako treba, kaže Uzinić. 

U emisiji je bilo riječi i o Crkvi u doba socijalističkog sustava i ustaškog režima te komemoraciji u Beliburgu. 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!