Mucanje, poremećaj govora koji otežava kvalitetu života

31.10.2021.

21:54

Autor: Matej Crnogaća/V.K./Zdrav Život/HRT

Mucanje

Mucanje

Foto: Zdrav život / HRT

Svake godine 22. listopada obilježavamo Međunarodni dan svjesnosti o mucanju. Ovaj poremećaj govora, iako rijedak u populaciji, bitno otežava kvalitetu života osobe. Posebno to dolazi do izražaja prilikom telefonske komunikacije. Stoga dvije tvrtke u suradnji s Poliklinikom Suvag rade na priznatom projektu Stuey – asistivnoj tehnologiji koja pomaže ljudima u obavljanju upravo telefonskih poziva.

- Kada govorimo o mucanju, u odrasloj populaciji otprilike je jedan posto osoba koje muca. U populaciji predškolske dobi to je nešto veći postotak, otprilike 4 posto djece u toj razvojnoj dobi i to je uglavnom dob između 2-5 godine u onom periodu koji mi nazivamo fiziološko mucanje. Zašto fiziološko? Iako možda nije najzgodniji naziv jer sigurno nije fiziološki mucati, ali naziva se jer su to prolazne netečnosti koje kod velikog broja djece nasreću prolaze i bez logopedske intervencije, kazala je Katarina Pavićić Dokoza, Ravnateljica Poliklinike SUVAG.

Kod onog dijela djece koji ima rizične čimbenike poput naslijeđa ili drugi jezično-govorni poremećaj,iznimno je važno pratiti razvoj govornog ponašanja i dijete uključiti u terapije. U rehabilitaciji slušanja i govora tako se, među ostalim, primjenjuje verbotonalna metoda.

- Ta metoda se bazira u terapiji mucanja da radimo na usvajanju vještina za kontrolu ritma i tempa govora. Radimo na vježbama disanja, vježbama opuštanja i pripreme osobe koja muca za kasniji stvarni život i različite govorne stvari s kojima se on mora baviti. Koristimo i delay aparat – znači elektroakustični aparat na bazi slušno-povratne sprege koji nam poboljšava kontrolu ritma i tempa govora, kazala je Blanka Zec, Logopedinja u Poliklinici SUVAG.

Trajanje rehabilitacije, kako za djecu, tako i za odrasle, individualno je. Otprilike terapijski ciklus traje oko godinu i pol dana.

- Najbolje je doći što ranije kad se to mucanje primijeti i da se već tada počne intervencija. Ako je to mucanje, ovi odrasli pacijenti – oni dolaze s više motivacije, spremniji su za terapiju, ali i drugačiji su nijanse kod terapijski postupaka kod male djece i odraslih osoba, ne interveniramo jednako kod jednih i kod drugih, dodaje Zec.

Mucanje kao kompleksan i slojevit poremećaj ulazi u sve pore funkcioniranja osobe – djeluje na psihološki i socijalni aspekt, stoga je osobama koje mucaju, važno olakšati svakodnevno funkcioniranje i komunikaciju. U tome će značajno doprinijeti i hrvatski projekt Stuey. Njega razvija konzorcij hrvatske razvojne tvrtke i tehnološke tvrtke u suradnji s Poliklinikom Suvag. U okviru natječaja EIT Health RIS Innovation Call osvojio je financijsku potporu za daljnji razvoj.

- Stuey je nešto novo, nešto što će se pokazati, a već vidimo u kliničkom radu koliko otvara mogućnosti osobi koje mucaju će se pokazati i bit će primjenjiv u široj praksi. To je sustav koji omogućava glasovno usnimavanje određenih poruka prije samog telefonskog razgovora. On radi na principu rada hanndsfree, uređaj se tako spaja s mobilnim telefonom. On omogućava osobi da starta razgovor, da inicira razgovor, kazala je Pavičić Dokoza.

I da sami početak govora koji je za osobe koje mucaju iznimno zahtjevan, protekne glatko.handsfree

- Sama tehnologija je takva da se usnimljena poruka vrlo prirodno stapa s trenutnom situacijom u kojoj se telefonski razgovor odvija čime u potpunosti onemogućava bilo kakav privid nekakve situacije koja je neprirodna, kazala je Pavičić Dokoza.

Preliminarni rezultati bi trebali stići vrlo brzo i bit će prezentirani na Europskom i hrvatskom kongresu logopeda u travnju iduće godine. Osim terapijskih postupaka i modernih dostignuća, važno je na vrijeme osvijestiti radili li se o stečenom ili razvojnom mucanju, u čemu veliku ulogu imaju roditelji kada je riječ o djeci koja mucaju.

- Kada roditelji primijete da se u govoru njegove djece pojavljuju netečnosti, jako je dobro konzultirati se s prvim okruženjem u kojem dijete funkcionira, to je najčešće dječji vrtić, kazala je Pavičić Dokoza.

Govor je motorička radnja – kada se javljaju zastoji kod djeteta, roditeljima je preporuka da uspore svoj tempo govora. Djetetu treba dati dovoljno vremena da procesuira poruku i na nju odgovori.

- Mi uvijek kažemo našim roditeljima – sjetite se kako ste se vi odgajali, kako su naše bake odgajale nas. Jako puno brojalica, jako puno pjesmica, jako puno ritma, jako puno druženja, zajedničkog vremena i stvari će u dogovoru s logopedom koji će vas pratiti sigurno biti u redu, kazala je Pavičić Dokoza.

Kako smo nedavno i obilježili dan svjesnosti o mucanju da bismo što bolje razumjeli izazove s kojima se osobe koje mucaju susreću, važno je imati na umu i savjete za komunikaciju s odraslima – preporučuje se u komunikaciji pokazati interes, smanjiti broj pitanja i osobu koja muca ne prekidati ili požurivati.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!