11:52 / 10.12.2018.

Autor: M.M./HRT

MUP: Tijekom vikenda utvrđen 3.781 prekršaj

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Tijekom proteklog vikenda policijski službenici svih policijskih uprava utvrdili su ukupno 3.781 prekršaj.
Policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. "četiri glavne ubojice u prometu" (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala. U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa, priopćeno je iz MUP-a.

Tijekom proteklog vikenda policijski službenici svih policijskih uprava utvrdili su  ukupno 3.781 prekršaj:
- 406 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 2,73 g/kg u PU Varaždinskoj,
- 1.410 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je u PU Sisačko - moslavačkoj – 235 km/h
- 385 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
- 182 prekršaj nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je u PU Zagrebačkoj, njih 85, dok je najmanje utvrđeno u PU Požeško - slavonskoj, 3 takva prekršaja.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU Varaždinska sa 168 takvih prekršaja, dok je najmanje utvrđeno u PU Virovitičko - podravskoj, 17.

Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači PU Splitsko - dalmatinske, njih 65, dok su policijski službenici PU Krapinsko - zagorske zaustavili 4 vozača koji nisu bili vezani.

U Krapinsko - zagorskoj nije bilo utvrđenih prekršaja korištenja mobitela za vrijeme vožnje, dok je najveći broj utvrđen u PU Splitsko - dalmatinskoj, njih 39.

Ako malo detaljnije proanaliziramo vidimo da su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 31 do 40 godina (105 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,00 g/kg – kod njih 47, a koja je ujedno i najčešće izmjerena koncentracija alkohola uopće tijekom ove akcije.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega su zatečene 42 osobe koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. "recidivisti", a koji su počinili 51 težak prekršaj, od čega najviše: nedopuštena koncentracija alkohola – 32, upravljanje prije stjecanja prava – 9, upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 4, upravljanje nedopuštenom brzinom kretanja – 1, i dr.

Iz tog razloga 16 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 13 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja se do kraja godine, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!