14:40 / 10.07.2019.

Autor: HRT

Murganić: I jutros su bila dva incidentna ponašanja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Poslije sastanka predstavnika socijalnih radnika s premijerom Andrejom Plenkovićem održana je konferencija za novinare na kojoj je premijer kazao da se nakon incidenta u Đakovu treba raditi na nekoliko područja u kojima se može poboljšati i unaprijediti sustav.
Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić poručila je nakon sastanka s predstavnicima komore, sindikata i udruga socijalnih radnika da je status službene osobe za socijalne radnike potez kojim se olakšava njihova zaštita te podiže dignitet i značaj te djelatnosti.

Prethodno je to najavio premijer Andrej Plenković i kazao da se nakon incidenta u Đakovu treba raditi na nekoliko područja u kojima se može poboljšati i unaprijediti sustav.

- Stotine socijalnih radnika u crnini zapalile svijeće za ubijenu kolegicu 
- Policija objavila detalje uhićenja napadača iz Đakova

- Mijenjat će se Kazneni zakon u sklopu kojega bi stručnim radnicima u sustavu socijalne skrbi trebao biti osiguran status službene osobe. Time bi se ovakve situacije, fizički napadi i prijetnje, sigurno smanjili. Drugo je da se učine iskoraci u sustavu fizičke zaštite u centrima za socijalnu skrb. Bez obzira na to što taj sustav postoji, pokazuje praksa da taj sustav nije dovoljan. Osim toga, moramo poboljšati i međuresornu suradnju. Samo ako svi imaju cjelovitu informaciju o pojedinim slučajevima, može se donositi adekvatna procjena rizika i prijedlog daljnjega postupanja, kazao je Plenković.

Dok se ne provede reorganizacija, u svim centrima za socijalnu skrb u zemlji uspostavljena su samo nužna dežurstva. 

Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika, kazala je da je na sastanku s premijerom bila prigoda iskazati mu postojeće teškoće i izazove.

- Očekujemo da će ovaj sastanak i ovaj trenutak biti prijelomni u pogledu percepcije djelatnika socijalne skrbi u javnosti i odnosa cijeloga društva prema ovoj djelatnosti. Ovo je odgovorna djelatnost, teška i ona zapravo ne može biti uspješna i kvalitetna bez potpore nositelja politika i onih koji artikuliraju tu djelatnost prema javnosti. Žao nam je što je moralo doći do ove situacije. Vjerujem da ćemo od danas nadalje ići u pozitivnom smjeru. Htjela bih poslati poruku kolegicama i svima onima koji rade u tom sustavu da ostanu na nogama, da ih ne uplaši ono što nam se dogodilo, nego da zajedno svi idemo naprijed i mijenjamo praksu i uvjete i sve ono što u djelatnosti i sustavu treba napraviti kako bi i dalje djelovali u korist naših građana, kazala je Karačić.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić je kazala "da je ovo jedna specifična situacija".

- Sastanak, zajedništvo, poruke i potpora predsjednika Vlade u sustavu iznimno su važni. Pitamo se do koje mjere ćemo biti dovoljno stabilni i prisebni da budemo na usluzi građanima i da provodimo sve dužnosti i ovlasti koje nam je država dala. Jutros su nam stigle prijave iz dva centra o incidentnom ponašanju, rekla je.

- Stalno se ističe da se gotovo svakodnevno suočavamo s prijetnjama. Nije dobro što smo prihvatili da je to dio našega posla i vrlo često se prijetnje ne prijavljuju, kazala je ministrica, te istaknula da je oko 70% zaposlenih u centrima bilo izloženo nekoj prijetnji.

Prije sastanka u Banskim dvorima pred Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na prosvjedu se okupilo dvjestotinjak socijalnih radnika obučenih u crninu. Zatražili su od ministrice Murganić da podnese ostavku i iznijeli svoje zahtjeve - hitno dodjeljivanje statusa službene osobe, adekvatnu fizičku zaštitu, zapošljavanje još stručnjaka i imenovanje ravnatelja centara prema stručnosti, a ne stranačkoj pripadnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!