Muslimani slave Ramazanski bajram

02.05.2022.

08:44

Autor: Vijesti/IMS/HRT

Ramazanski bajram

Ramazanski bajram

Foto: Dejan Rakita / Pixsell

Muslimani danas slave Ramazanski bajram na završetku još jednog mjeseca posta i molitve. U zagrebačkom Islamskom centru bajramsku molitvu predvodio je muftija Aziz Hasanović.


- Muftija Hasanović svojim je vjernicima poručio kako trebaju moliti za mir u svijetu, ali prije toga taj mir moraju pronaći u svojim srcima. Također je rekao kako je potrebno graditi mostove ljubavi, zajedništva, prijateljstva te pomoći onima kojima je pomoć potrebna. Ramazanski bajram obilježava se 30 dana nakon posta, odnosno nakon mjeseca Ramazana koji je prema islamskom kalendaru sveti mjesec jer je tada objavljen Kuran. U Islamskom centru, svečanost obilježavanja blagdana počela je u 5 sati i 10 minuta. Nakon završetka vjernici su se okupili ispred džamije kako bi jedni drugima čestitali, a zatim su se uputili kući kako bi uz molitvu u krugu obitelji proslavili ostatak dana, izvijestila je novinarka HRT-a, Marija Milas.

Ovdje možete pogledati anketu s vjernicima:

Nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić uputio je srdačne čestitke muftiji Hasanoviću i vjernicima Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj.


- Neka molitve, žrtve i odricanja tijekom mjeseca Ramazana svemogući Bog obilato nagradi te nam svima pomogne da pridonosimo izgradnji razumijevanja, međusobnog poštovanja i toliko potrebnog mira među ljudima u ovim izazovnim vremenima, stoji u čestitki kardinala Bozanića.


Želeći da Vama i Vašim vjernicima mir i predanje milosrdnom i dobrostivom Bogu budu plodovi tog velikog dana, srdačno Vas pozdravljam s izrazima osobitog poštovanja, poručio je kardinal Bozanić.

"Važno je da mjesec ostavi tragove na nama"

S muftijom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj ususret Bajramu razgovarala je kolegica Nikolina Ćosić

- Ramazan je prema islamskom kalendaru sveti mjesec, a sama riječ sveti je ta da ga čovjek treba posvetiti duhovnom sadržaju u cjelini i da tako treba jačati svoje duhovno biće kroz propise koje je propisao svevišnji stvoritelj, a u mjesecu Ramazanu svojstven je post, noćne molitve i bdjenja, materijalna davanja, kako bi empatija prema onima koji nemaju došle do izražaja rekao je Aziz ef. Hasanović, muftija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, te dodao da je davno rečeno kako sit gladnome ne vjeruje, te kako post ima i tu dimenziju da nas senzibilizira prema svima koji su u potrebi.

Istaknuo je kako je važno da mjesec ostavi tragove na nama i da preodgoji naše vjerničko biće koje će gledati na svakog čovjeka kao čovjeka, a posebno na one koji su u potrebi, bilo koje vjere i nacije.

- Velika je vjernička mobiliziranost u ovome mjesecu, jer mjesec Ramazan je početak objave svih svetih knjiga i on je važan za cijelo čovječanstvo jer božja energija koja ispunjava vjernička srca u ovom mjesecu dolazi do izražaja. Spajaju se nebesa i zemlja te nude čovječanstvu spasenje, zajedništvo i mir, naglasio je efendija Hasanović.

Ističe kako Islamska zajednica u Hrvatskoj ima oko 63 tisuće članova. Kako kaže, islam je službeno priznat 1916. godine, a 2002. godine potvrđen je kontinuitet islamske zajednice, tako da se može govoriti o 106 godina institucionalnog razvijanja islama na ovim prostorima i to je prednost kojom se ne mogu podičiti mnoge zemlje s većom demokracijom.

- Mi smo zajednica koja je integrirana u društvo i možemo biti model svim zemljama u rješavanju muslimanskog pitanja, a isto tako možemo biti model rješavanja kršćanskog pitanja u islamskom svijetu, rekao je te istaknuo kako je važno da će na svečanosti sudjelovati i predsjednik države jer je to snažna poruka da se na ovakvoj svečanosti okupi gotovo cijeli državni vrh.

Efendija Hasanović je vjernicima poručio da budu istinska braća i istinski ljudi te da praštaju i pomažu jedni drugima. Rekao je kako se trebamo izdignuti iznad vlastitoga „ja” i utopiti se u zajedništvu koje mora biti prioritet.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković čestitao je predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftiji dr. Azizu ef. Hasanoviću i vjernicima islamske vjeroispovijesti Ramazanski bajram uz želju da ga provedu ozračju mira i zajedništva, u vremenu punom izazova i nemira.

U povodu Ramazanskog bajrama, gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević, na Twitteru je čestitao svim muslimanima u Zagrebu i u Republici Hrvatskoj. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!