Održan svečani prijem i iftar prigodom Ramazanskog bajrama

01.05.2022.

19:58

Autor: HRT/IMS

Iftar i svečani prijem povodom Ramazanskog bajrama

Iftar i svečani prijem povodom Ramazanskog bajrama

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Zagrebački muftija akademik Aziz ef. Hasanović predvodio je u nedjelju svečani prijem i posljednji iftar prije Ramazanskog bajrama, poručivši gostima da su pozvani kako bi potvrdili zajedništvo u izazovnim vremenima.


Muftija Aziz ef. Hasanović kazao je kako zadnji iftar u kalendaru predstavlja trenutak svetog vremena te označava završetak jednomjesečnog posta, a zalaskom sunca najavljuje bajramske blagdane.

- Provode se s onima koji su vam dragi, s kojima dijelite radost i tugu, ovozemni prostor i izazove. Upravo je to najveći razlog poradi kojeg smo vas pozvali da u ovom odabranom trenutku potvrdimo naše zajedništvo, jer ste nam svi na sebi svojstven način dragi i bitni, rekao je okupljenima te poslao poruku nade i ohrabrenja svima kojima je to potrebno.


 Aziz ef. Hasanović rekao je kako bi Hrvatska, kada je riječ o položaju muslimana u jednoj zemlji, mogla biti dobar primjer na europskoj, ali i svjetskoj karti.

- Budite istinski ljudi, praštajte i pomažite jedni druge. Božja spremnost da pomogne meni jest onolika koliko sam ja spreman da pomognem drugom. Božja spemnost da oprosti meni jeste onolika koliko sam ja spreman da oprostim drugom. Zato je Ramazan, a i Bajram posebna prigoda kad se trebamo uzdići iznad svoga vlastitog ja i utopiti se u zajedništvo koje treba biti prioritet, ne samo za vrijeme Ramazana i Bajrama, nego uvijek, rekao je Aziz ef. Hasanović, muftija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović naglasio je da su u Domovinskom ratu odnosi Hrvata i muslimana kontaminirani i zagađeni.

- O tome moramo govoriti ako se budemo prikazivali u nerealnom i prelijepom svijetlu, neće nam to nužno dobro činiti. Povijest i odnosi nisu bili harmonični, kazao je Milanović.

Milanović: Predstoji jako puno posla na uklanjanju mnoštva predrasuda

Istaknuo je da je hrvatski model zaštite i prava manjina te vjerskih zajednica dobar i civiliziran, ali da predstoji još jako puno posla, poput uklanjanja predrasuda kojih je mnoštvo.

- Na nama je da taj zloduh pokušavamo utišati, on postoji. Ne ulazim u to tko je za to kriv, shvatimo li to i uhvatimo li se s time u jedan nježni koštac, prije ćemo probleme rješavati, naglasio je.

Milanović je u čestitci naveo i da su vrata njegova Ureda uvijek otvorena islamskoj zajednici, upravo kako bi razgovarali što češće te razmjenjivali mišljenja.

Izaslanica predsjednika Vlade te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je da iftar, kao čin prestanka posta, okuplja kako bi iskazali uzajamno poštovanje temeljeno na univerzalnim, jednakim vrijednostima naših vjera koje znače mir i ljubav, a društvo čine ravnopravnim i otvorenim za sve građane bez obzira na vjeru, nacionalnost ili bilo koju drugu odrednicu.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je kako je jedini način suočavanja s izazovnim vremenima upravo suradnja.

- Suradnja među sugrađanima, među narodima, među religijama, suradnja svih kako bismo postigli one univerzalne vrijednosti, a to su mir, ljubav, poštovanje i tolerancija, poručio je Tomašević.

Događaju su još prisustvovali izaslanik predsjednika Sabora akademik Željko Reiner, saborski zastupnik Veljko Kajtazi, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović, bivši predsjednici Kolinda Grabar Kitarović i Ivo Josipović, izraelski ambasador Ilan Mor te ravnatelj SOA-e Daniel Markić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!