Muslimanski vjernici slave Kurban-bajram

20.07.2021.

08:01

Autor: M.M./Dobro jutro Hrvatska/HRT

Aziz ef. Hasanović, muftija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj

Aziz ef. Hasanović, muftija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj

Foto: Dobro jutro Hrvatska / HRT

Muslimani diljem svijeta slave Kurban-bajram. Drugu godinu veliki islamski blagdan protječe u pandemijskim uvjetima, o čemu je, kao i o sve češćim prirodnim katastrofama, u svojoj poruci vjernicima govorio predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. I ove je godine središnja proslava Kurban-bajrama održana u riječkome Islamskom centru.

Riječka džamija, kažu jedna od najljepših u Europi, i ovoga je Bajrama okupila vjernike iz Hrvatske i inozemstva. Molitva - s maskama, uz fizičku udaljenost u džamijskom prostoru u koji su mogli samo cijepljeni vjernici. 

Molitvu i klanjanje predvodio je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović.


- Vjernička sreća je u sreći drugoga, vjernička ljubav je u ljubavi drugoga, vjernička poniznost je u poniznosti prema drugima. Praštajmo jedni drugima jer Bog prašta nama onoliko koliko smo spremni oprostiti čovjeku. Čovjek je u središtu pozornosti svake molitve, žrtve i obredoslovlja kojeg mi muslimani živimo i u tom kontekstu želim da i ovaj bajram bude s riječima Bajram Šerif Mubarek Olsun, poruka je muftije Hasanovića koju je uputio svim vjernicima.

A želje i poruke vjernika uglavnom su iste - ljubav prema bližnjima, susjedu, gradu, te da nam pandemija što prije završi.

- Sve je to sadržano u blagodatima ovog blagdana, koji nas poziva na otvorenost prema drugima, samoodricanje, žrtvu, ustrajnost u dobru, na humanu dimenziju, senzibilitet prema onima koji nemaju. Žrtva nas poziva da pogledamo svakoga tko je potrebit i da mu u granicama mogućnosti pomognemo, da učinimo da svatko osjeti sreću bajrama. Bajram se mora podijeliti s drugima, jer ako ga ne podijelimo ni mi ga ne možemo osjetiti kako treba. Zato je i poziv da se bajramska radost podijeli sa svima, a posebno sa onima koji su u bilo kojoj potrebi, istaknuo je muftija Aziz ef. Hasanović.

Čestitka predsjednika Milanovića u povodu proslave Kurban bajrama

Predsjednik Republike Zoran Milanović uputio je u utorak čestitku svim hrvatskim građankama i građanima islamske vjeroispovijesti u povodu proslave Kurban bajrama, poželjevši da taj blagdan žrtve, ljubavi i brige za bližnje provedu uz obitelj i svoje najbliže, u zdravlju i sreći .

Kurban bajram blagdan je žrtve, ljubavi i brige za bližnje. Proslava tog velikog blagdana, istaknuo je hrvatski predsjednik, prilika je i za daljnje promicanje razumijevanja i zbližavanja ljudi u zajedničkoj želji razvijanja kulture dijaloga i međusobnog poštovanja.

- Uvjeren kako je poticanje tolerancije i solidarnosti u interesu cijelog našeg društva, upućujem čestitke u povodu proslave Kurban bajrama svim hrvatskim građankama i građanima islamske vjeroispovijesti. Provedite blagdan uz obitelj i svoje najbliže, u zdravlju i sreći. Bajram Šerif Mubarek Olsun!, stoji u čestitki predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Predsjednik Vlade Plenković čestitao Kurban-bajram

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je predsjedniku Mešihata Islamske vjerske zajednice u Hrvatskoj muftiji Azizu efendiji Hasanoviću i svim islamskim vjernicima blagdan Kurban-bajram, uz želju da im bajramski dani budu ispunjeni mirom, zdravljem i veseljem.

- Uime Vlade i osobno, Vama i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti od srca čestitam veliki blagdan žrtve, sa željom da Kurban-bajram provedete u radosnom vjerničkom i obiteljskom okruženju. Neka vam bajramski dani budu ispunjeni mirom, zdravljem i veseljem, poručio je hrvatski premijer.

Zaželio je i da im "ovo vrijeme odricanja bude nadahnuće i snaga u prevladavanju predstojećih izazova i kušnji".

- Još jednom svim muslimanskim vjernicima upućujem najsrdačnije čestitke za najznačajniji islamski blagdan. Bajram Šerif Mubarek Olsun!, stoji u čestitki premijera Plenkovića.

Predsjednik Sabora Jandroković čestitao Kurban bajram

Čestitku u povodu Kurban bajrama uputio je i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković. 

- Neka Kurban bajram kao blagdan žrtve i ljubavi za bližnje bude prigoda za duhovnu obnovu kroz molitvu, milosrđe, razumijevanje i zajedništvo, navodi Jandroković.

Ističe kako su međusobno poštivanje i uvažavanje razlika garancija izgradnje društva tolerancije i povjerenja, a sloboda vjeroispovijedi svakog pojedinca obogaćuje raznolikost vjerskog i kulturnog identiteta.

- U želji da Vama, Vašim obiteljima i bližnjima ovi blagdanski dani proteknu u miru i blagostanju upućujem Vam najiskrenije čestitke. Bajram Šerif Mubarek Olsun!, zaključuje u čestitki muftiji Azizu ef. Hasanoviću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!