Posljednje pripreme uoči Kurban-bajrama

19.07.2021.

09:29

Autor: M.M./Dobro jutro Hrvatska/HRT

Hidajet Hasanović, glavni riječki imam

Hidajet Hasanović, glavni riječki imam

Foto: Dobro jutro Hrvatska / HRT

U riječkom islamskom centru vjernici se pripremaju za sutrašnji najvažniji blagdan - Kurban-bajram.

- Kurban-bajram ili Hadžijski bajram direktno je vezan za obred hodočašća. Svim muslimanima tijekom života je propis, ako im materijalne mogućnosti dozvoljavaju, hodočastiti u Meku jednom u životu i nudi im se mogućnost oprosta svih grijeha, rekao je Hidajet Hasanović, glavni imam riječki.

Istaknuo je kako muslimani na taj događaj u povijesnom smislu prinose žrtvu u smislu životinje, a druga dimenzija sutrašnjeg blagdana je socijalna dimenzija.

- Muslimani su dužni podijeliti minimalno 2/3 životinje koju su žrtvovali rodbini, prijateljima, poznanicima, ali i onima koji su u potrebi, rekao je riječki imam.

Objasnio je i postojanje dvaju bajrama: Ramazanskog i Kurban.

- Ramazanski bajram vezan je za mjesec posta kada se muslimani u jednomjesečnom postu od zore do zalaska sunca svakodnevno odriču hrane i pića i drugih poroka i prohtjeva, a Kurban-bajram vezan je za hodočašće u Meku, rekao je riječki imam. 

Zbog koronavirusa, ove godine održat će se samo jedna molitva u riječkoj džamiji u 6.10 uz izravni prijenos na Hrvatskoj radioteleviziji.

A kako izgleda priprema i tradicija proslave, pogledajte u videoprilogu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!