MVEP pomno prati događaje u Crnoj Gori

17:28 / 05.09.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Cetinje

Cetinje

Foto: Stevo Vasiljevic / REUTERS

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) priopćilo je u nedjelju da pomno prati događaje u Crnoj Gori i da osuđuje svaki oblik nasilja, te je pozvalo na rješavanje problema putem dijaloga i izrazilo nadu da trenutačna situacija neće imati negativan utjecaj na položaj hrvatske zajednice u toj zemlji.


- Očekujemo od svih političkih aktera u Crnoj Gori da sva pitanja s kojima se u ovom trenutku suočava crnogorsko društvo rješavaju u europskom duhu kroz inkluzivan i konstruktivan politički dijalog, priopćio je MVEP u povodu aktualne situacije u Crnoj Gori vezane uz ustoličenje mitropolita SPC-a na Cetinju, povijesnoj crnogorskoj prijestolnici.


Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je u nedjelju ujutro na Cetinju usprkos protivljenju nekoliko tisuća prosvjednika koji su dva dana držali blokirane ceste prema tom gradu. Ustoličenju su prethodili incidenti u kojima je, prema službenim podacima, ozlijeđeno sedam policajaca, a desetak prosvjednika zatražilo je medicinsku pomoć, dok ih je 14 privedeno.


U priopćenju se ističe da Hrvatska osuđuje nasilje i nada se mirnom okončanju napetosti.


Osuđujemo svaki oblik nasilja te se nadamo da će svi u Crnoj Gori pridonijeti smirivanju napetosti i očuvanju javnog reda i mira u zemlji. Nadamo se da se trenutna situacija neće negativno odraziti na položaj i status hrvatske zajednice u Crnoj Gori.


MVEP također podsjeća da je Crna Gora susjedna zemlja s kojom Hrvatska ima dobre i razvijene odnose, obje su članice NATO-a, a Hrvatska i snažno podupire europske integracije Crne Gore.


Crnogorski predsjednik Milo Đukanović ocijenio je da se na Cetinju u nedjelju dogodilo nasilno ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog i neprimjerena upotreba sile protiv mirno okupljenih građana.


Veleposlanstvo SAD-a u Crnoj Gori pozvalo je na hitno smirivanje situacije i pozvalo građane da svoj bijes ne iskaljuju na policiji koja, kako navodi američko veleposlanstvo, pokušava očuvati javni red.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!