Ustoličen mitropolit Joanikije, stanje se smirilo

05.09.2021.

07:01

Autor: Jelena Perleta, Sanja Gvozdanović, Sandra Lacković/Vijesti/Dnevnik/M. B., B.A./HRT/Hina

Tijekom prosvjeda protiv ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija na Cetinju u Crnoj Gorizapaljena je barikada

Tijekom prosvjeda protiv ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija na Cetinju u Crnoj Gorizapaljena je barikada

Foto: Stevo Vasiljevic / Reuters

Unatoč nemirima u Crnoj Gori, u Cetinju je ustoličen novi mitropolit Srpske pravoslavne crkve Joanikije. Srpski patrijarh Porfirije i novi mitropolit stigli su helikopterom jer su ceste bile blokirane. Policija je rastjerivala prosvjednike suzavcem. Letjelo je kamenje i staklene boce, a bačen je i molotovljev koktel. Ozlijeđeno je više osoba. Reagiralo je i američko veleposlanstvo u Crnoj Gori te pozvalo na hitno smirivanje situacije. Fitilj je upaljen, Crna Gora vrije unatoč pokušajima Srpske pravoslavne crkve da događaj prikaže kao običan vjerski čin.

video thumb

Novinarka Sandra Lacković u središnjem se Dnevniku HTV-a javila iz Cetinja. Kaže da se stanje smirilo i normaliziralo. Iza podneva normalizirao se i cestovni promet na relaciji Budva-Cetinje-Podgorica. Tijekom poslijepodneva skupine specijalaca još su bile na prilazima gradu, no ubrzo su ih napustili. Komunalno poduzeće očistilo je grad, maknulo barikade, ali se još uvijek intenzivno osjeća suzavac u zraku. Policija čuva prilaze manastiru, kazala je Lacković.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je u nedjelju ujutro u povijesnoj vjerskoj prijestolnici Crne Gore pod neviđenim okolnostima, usprkos protivljenju nekoliko tisuća prosvjednika koji su dva dana držali blokirane ceste prema Cetinju.

Tisuće policajaca raspoređene su diljem zemlje, koja je na nogama. Srž sukoba u tome je što Crnogorci smatraju uvredom i provokacijom to da poglavar SPC-a bude ustoličen u manastiru u kojem počivaju moći svetog Petra Cetinjskog, crnogorskog sveca iz dinastije Petrović-Njegoš. Srpska pravoslavna crkva poručila je, pak, da nikada neće odustati od ustoličenja u Cetinju. Tako je i bilo.

Prilazi Cetinju blokirani su od subote popodne, prosvjednici su zapriječili prilaze gradu gromadama kamenja i gumama, ali se postavili i kao živi štit. Na barikadama na potezu Cetinje-Podgorica zapaljene su automobilske gume.

"Ovo nije Srbija, ovo je Crna Gora!" poručili su prosvjednici s barikada.

"Moje Cetinje, simbol stare Crne Gore, danas su okupirali vjerski fanatici. Poštujem svakog čovjeka koji vjeruje, ali vjerski fanatici su opasnost za civilizaciju i ljudsko društvo", rekao je stanovnik Cetinja Stevo Popović.

Mitropolit Joanikije i patrijarh srpski Porfirije na Cetinje su došli helikopterom i u pratnji specijalne policijske jedinice, dok su istodobno policijske snage u samom središtu crnogorske prijestolnice i na cestama razbijali barikade i prosvjede koristeći se suzavcem i šok bombama.


Porfirije je na ustoličenju Joanikija rekao da je "velika čast doći na tron svetog Petra Cetinjskog i mnogih svetaca do danas i poslije velikog oca... mitropolita Amfilohija".


On je poručio da u Cetinjski manastir nisu došli bilo što ometati ili ugroziti nego obaviti sveti čin ustoličenja izabranog mitropolita Joanikija.


"Mir je ovdje potrebniji nego išta. Vi ste ovdje da ne pitate tko je tko i kojem narodu pripada, Vi ste ovdje da otupljujete oštrice i spajate mostove", istaknuo je Porfirije.

Galerija
Nemiri zbog ustoličenja novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija na Cetinju, Foto: Stevo Vasiljevic/Reuters
Nemiri zbog ustoličenja novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija na Cetinju, Foto: Stevo Vasiljevic/ReutersNemiri zbog ustoličenja novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija na Cetinju, Foto: Stevo Vasiljevic/Reuters

Prosvjedi jasno pokazuju napetosti u Crnoj Gori između stanovnika koji zagovaraju tješnje veze s Beogradom i Crnogoraca koji se tome protive.

Nakon ustoličenja mitropolit Joanikije rekao je da će trebati dosta vremena da se prevladaju sadašnje podjele "kojih je dobar dio umjetno izazvan".

"Mi smo činili sve da ih ne bude, ali trebat će nam dosta vremena", rekao je Joanikije.

U obraćanju Porfiriju, patrijarhu Srpske Pravoslavne Crkve, Joanikije je istaknuo da je on svojim dolaskom pokazao veliku ljubav prema cijelom narodu Crne Gore.

"Nije dobro da u gradu Cetinju i neki u Crnoj Gori šalju poruke da mitropolit nije dobro došao. Ne samo ja", rekao je Joanikije.

Novi mitropolit Srpske pravoslavne crkve Joanikije

Novi mitropolit Srpske pravoslavne crkve Joanikije

Foto: Stringer / Reuters

Tijekom poslijepodneva prosvjednici i policija povukli su se s ulica Cetinja. U incidentima je, prema službenim podacima, ozlijeđeno sedam policajaca, a desetak prosvjednika zatražilo je medicinsku pomoć.

Također, uhićeno je i 14 osoba, a među njima savjetnik za sigurnost predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, Veselin Veljović, koji je, kako pokazuje snimka objavljena na internetu, u jednom trenutku nasrnuo na policajce.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić kazao je da je napad na policiju napad na državu. Prosvjede je nazvao i državnim udarom te je sam naredio uhićenja.

"Sve što se događalo jučer i danas na Cetinju je pokušaj terorističkih akcija. Potpuno je jasno da su nalogodavci i organizatori najviše rukovodstvo DPS-a u suradnji sa organiziranim kriminalnim grupama kojima će država stati na put", napisao je Krivokapić na Twitteru.

S druge strane, zastupnik Demokratske partije socijalista (DPS) i bivši premijer Duško Marković rekao je da je Krivokapićeva vlada uvela državu u sukobe i uzrokovala najveće posrnuće Crne Gore.

"Vlada je jutros, bezobzirno napadajući mirne građane i njihovo pravo da slobodno prosvjeduju, uvela državu u sukobe i uzrokovala najveće posrnuće Crne Gore. Rane, ožiljci, suze i povrijeđeno dostojanstvo ljudi bit će svakodnevna mora nalogodavcima ovog beščašća: predsjednika i potpredsjednika vlade koji snose svu odgovornost za ove nemile događaje i nesumnjivu uzurpaciju ingerencija kroz prekoračenje ovlaštenja", napisao je Marković na Twitteru.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović ocijenio je da se na Cetinju dogodilo "nasilno" ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog i "neprimjerena upotreba sile protiv mirno okupljenih građana".


"Danas smo na Cetinju svjedočili velikoj sramoti SPC-a i vlade Crne Gore, sramoti nezapamćenoj u dugoj povijesti crnogorske države i jednako tako u povijesti ukupnog pravoslavlja. Brutalnom zloupotrebom državnih resursa, prije svega vojske i policije, i potpuno neprimjerenom upotrebom sile protiv mirno okupljenih građana u crnogorskoj prijestolnici", naveo je Đukanović u priopćenju dostavljenom medijima.


Dodao je da je "Vlada Crne Gore osigurala nasilno ustoličenje mitropolita Joanikija, protivno volji ogromne većine građana Cetinja i značajnog broja građana Crne Gore".


"Samo čovjek bez dostojanstva bi sebi dopustio da na takav način, helikopterskim desantom na crnogorsku prijestolnicu i pod zaštitom pancirnih deka bude uveden u Cetinjski manastir, i da na taj način osramoti tron sv. Petra Cetinjskog", dodao je.


Po njegovom mišljenju, Cetinje je još jednom bilo "na visini zadatka" jer mirno okupljeni građani usprkos provokacijama nisu ugrozili mir i stabilnost.


Smatra da je to pirova pobjeda Vlade koja, kako je dodao, i dalje besprizorno služi velikodržavnim interesima i SPC-u kao udarnoj šaci velikosrpskog nacionalizma protiv Crne Gore.


"Prije bi se moglo kazati da je ovo kraj poštovanja kojeg je SPC do sada uživala i u crnogorskoj prijestolnici i u našoj državi. Tako su i zvona koja su se mogla čuti nakon intronizacije i koja su trebala biti zvona u čast novog mitropolita SPC-a na Cetinju, zapravo prije bila zvona upokojenja misije SPC i cetinjske mitropolije u crnogorskom prijestolnome gradu", zaključio je Đukanović.

Američko veleposlanstvo pozvalo na hitno smirivanje

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori pozvalo je na hitno smirivanje situacije.

Pozvalo je građane da svoj bijes ne iskaljuju na policiji koja, navodi američko veleposlanstvo, pokušava očuvati javni red.

U priopćenju američko veleposlanstvo poziva i policiju da se u sprečavanju nereda koristim samo sredstvima koja su neophodna za uspostavljanje mira.

"Svi koji podržavate multietničku, inkluzivnu i demokratsku Crnu Goru - pozivamo vas da smirite trenutne tenzije", navodi se u objavi na Facebooku.


Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) priopćilo je u nedjelju da pomno prati događanja u Crnoj Gori i da osuđuje svaki oblik nasilja, te je pozvalo na rješavanje problema putem dijaloga i izrazilo nadu da trenutna situacija neće imati negativan utjecaj na položaj hrvatske zajednice u toj zemlji:

Crna Gora odvojila se od Srbije 2006. godine no njezina crkva nije postala autokefalna i pod okriljem je SPC-a što protivnici smatraju simbolom srbijanskog utjecaja na samostalnu Crnu Goru.

Trećina od 620 tisuća stanovnika Crne Gore izjašnjavaju se kao Srbi, a neki srpski nacionalisti čak i negiraju crnogorski identitet.

Prošle godine Mitropolija crnogorsko-primorska litijama je utjecala na smjenu stare i izbor nove crnogorske vlade na čelu s premijerom Zdravkom Krivokapićem koji je blizak Srpskoj pravoslavnoj crkvi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!