MZO i Školska zbornica osuđuju predsjednikove uvrede prosvjetarima

15.07.2022.

20:14

Autor: V.K./HRT/Hina

Učionica

Učionica

Foto: HTV / HRT

Ministarstvo znanosti i obrazovanja reagiralo je u petak na izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića te osudilo uvrede koje je izrekao na račun umirovljene profesorice.


- Ministarstvo znanosti i obrazovanja osuđuje uvrede predsjednika Republike Zorana Milanovića izrečene na račun jedne umirovljene profesorice. To su apsolutno neprimjerene reakcije i kvalifikacije, a pogotovo one upućene jednoj dugogodišnjoj prosvjetnoj radnici, stoji u priopćenju Ministarstva.

Iz Ministarstva podsjećaju da se, ako netko ima primjedbe na rad profesora, uvijek može obratiti Prosvjetnoj inspekciji ili Agenciji za odgoj i obrazovanje koja je jedina ovlaštena provoditi stručno pedagoški nadzor nad radom profesora.

- To je jedini pravi i ispravan put za roditelja, ma tko on bio. Što se tiče prosvjetne inspekcije, ona je tijekom prošle školske godine obavila 272 nadzora samo temeljem potpisanih prijava roditelja, napominju iz Ministarstva.

Predsjednik Milanović danas je u Zatonu nakon obilaska požarišta u Šibensko-kninskoj županiji, odgovarajući na pitanja novinara o pisanju Jutarnjega lista o slučaju podizanja ocjena u Klasičnoj gimnaziji nakon maila njegove supruge ravnateljici, rekao da taj list "citira nekakvu anonimnu profesoricu u penziji".

- Štite identitet nekakve lažljivice, ali identitet djeteta, to nije bitno. Mi, naravno, znamo tko je ta protuha, ona je slala po 14 djece na popravni ispit. Toliko o profesorima, rekao je Milanović.

Nastavnička grupa Školska zbornica: Zgranuti smo komentarom predsjednika Milanovića

Iz Nastavničke grupe Školska zbornica u otvorenom pismu predsjedniku RH Zoranu Milanoviću istaknuli su kako su "zgranuti" njegovim komentarom o ocjenama, u kojemu je na grub i neprimjeren način napao nastavnicu u mirovini koja je predavala njegovom starijem sinu.

- Učitelji i nastavnici okupljeni u grupu Školska zbornica su, najblaže rečeno, zgranuti ovakvim Vašim postupkom. Od Predsjednika jedne države očekuje se da poštuje i štiti dostojanstvo svih njezinih građana, a ne da ih naziva 'protuhama'. Kakva god bila ta umirovljena nastavnica matematike, nije zaslužila takav tretman od jednog predsjednika države, istaknuli su iz Školske zbornice.

Podsjetili su predsjednika Milanovića, koji se, kako su rekli, voli pozivati na Ustav i braniti svoje ustavne ovlasti, na članak 35. Ustava Republike Hrvatske koji kaže: "Svakom se jamči štovanje i pravna zaštita njegovog osobnog i obiteljskog života, ugleda i časti".

- Vi ste kao Predsjednik države dužni dati primjer da se učitelje i nastavnike treba uvijek poštivati, a Vi radite suprotno. Štoviše, novim mladim generacijama dajete primjer kako učitelje i nastavnike koji su strogi i koji imaju visoke kriterije treba nazivati 'protuhama' i javno vrijeđati, istaknuli su.

Ako su, kažu, postojale neke nepravilnosti u radu dotične umirovljene nastavnice, onda ste na njih trebali reagirati kada je za to bilo vrijeme i na za to primjeren način. Ili možda mislite da bolje znate kako bi nastavnici trebali obavljati svoj posao i po kojim kriterijima ocjenjivati?

- Ako je takav način komunikacije prema građanima države kojoj ste predsjednik Vašeg odgoja i obrazovanja, onda Vam se najdublje ispričavamo što Vas nismo bolje naučili i odgojili. S nadom da ćete se ubuduće bolje odnositi prema onima koji obrazuju i odgajaju djecu države kojoj ste predsjednik i da ćete se boriti za poboljšanje njihovog materijalnog i pravnog položaja u društvu koje ih ne cijeni, srdačno Vas pozdravljamo, napisali su u pismu članovi grupe Školska zbornica.

Predsjednik Zoran Milanović rekao je ranije danas do je bio u posjetu Zatonu da "nema pojma" je li njegova supruga bila i u školi njihova sina nekoliko sati nakon zaključivanja ocjena, a ne samo poslala mail ravnateljici u kojemu je upozorila na nepravilnosti na nastavi matematike. Smatra i da će "nastavnica matematike sad morati reći na policiji tko je na nju vršio pritisak, ili neće reći". Ponovno je prozvao Hanza mediju, ali i samu profesoricu.

- Na Hanžekovićku da, dakle čiji muž je šef krim policije u Zagrebu to isto znate. Kakva zgodna kombinacija, vjerojatno u krevetu pričaju o smokvama i maslinama. Oni objave taj tekst u kojem citiraju nekakvu anonimnu profesoricu. koja je u penziji . Pazi, štite identitet nekakve lažljivice ali identitet djeteta, to je nebitno. A gospođa, ne smije se znati njezino ime, moramo vjerovati da ona postoji. Mi naravno znamo tko je ta protuha, ta je slala po 14 učenika u četvrtom razredu na popravni ispit, rekao je Milanović.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!