Promjena ocjena nakon e-maila prve dame?

05.07.2022.

19:24

Autor: Dominique Bratović-Vela/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Promjena ocjena nakon e-maila prve dame?

Promjena ocjena nakon e-maila prve dame?

Foto: Dnevnik / HTV

Brojne reakcije izazvao je članak Jutarnjeg lista u kojem se navodi da je prva dama, Sanja Musić Milanović - izvršila pritisak na ravnateljicu zagrebačke Klasične gimnazije kako bi se njezinu mlađem sinu, nakon završetka nastave, već zaključene dvije četvorke promijenile u petice. Na navode je burno reagirao i predsjednik Milanović, a Ministarstvo obrazovanja u školu je poslalo inspekciju.

Nastava je ove godine završila 21. lipnja, ocjene su zaključene.

Tri dana poslije, 24. lipnja, Sanja Musić-Milanović, supruga predsjednika Republike, šalje mail ravnateljici Klasične gimnazije koju polazi njihov sin. Žali se na nepravilnosti u izvođenju nastave matematike, zbog kojih je sinu zaključena četvorka.

Iz maila Sanja Musić Milanović:

- …osim što je zakinut za znanje, zakinut je i za ukupnu ocjenu iz istoga razloga, višetjednog izostanka predmetne nastavnice matematike s nastave bez osigurane zamjene.

Nepravilnosti ima još, ističe Musić Milanović, a zbog dvostrukih kriterija škole - učenik će razred završiti s 2 četvorke, iz matematike i latinskog, što smatra nepravednim. 

Iz maila Sanja Musić Milanović:

- Želim biti jasna da niti jednom nisam ni usmeno, a niti sada pismeno zatražila da se ocjena zaokruži na odličan, samo tražim objašnjenje za sve uočene nepravilnosti koje učenike zakidaju kako u znanju, tako i u ocjenama, a za što nisu krivi i na što nisu mogli utjecati ni oni, niti mi, roditelji.

No, četvorke u e-dnevniku promijenjene su u petice.

I to bez zahtjeva nastavničkom vijeću da učenik polaže ispit pred povjerenstvom, kako propisuje Zakon o odgoju i obrazovanju.

I to ne samo predsjednikovu sinu.

Pa je Ministarstvo obrazovanja pokrenulo inspekcijski postupak, kojim će se utvrditi, kaže ministar obrazovanja, je li škola popustila zbog pritiska roditelja ili nije.

- Uopće ne osporavam njezino pravo slanja maila, međutim za nedostatak koji se želi ukazati, vidjet ćemo zašto je došlo do korekcije ocjena, to je ključno, ali mail je otišao na krivu adresu, naglašava Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Argumentirane pritužbe, poručuje, roditelji trebaju poslati Agenciji za odgoj i obrazovanje te Prosvjetnoj inspekciji. 

A dok se čeka zaključak inspekcije, predsjednik Zoran Milanović imao je što reći. 

- Da je meni to mama napravila kad sam imao 17,5 godina ja bih poludio, ali mama je mama, mama je ostavila pisani trag. Činjenica je da je sve radila kad je sve završilo, imala je potrebu to napisati, ja ne bih, ali pozivam sve druge roditelje da to rade jer je to pravi način, ne da Jandroković zove za tebe, rekao je Zoran Milanović, predsjednik RH.

Ne smatra spornim to što je odgovor medijima poslan iz Ureda predsjednika.

- Zašto nije poslala ona, zašto bi poslala ona? Nije ovo radi nje, nego radi mene. Nije ona meta, možda misli da je radi nje, ali u zabludi je, govori predsjednik Milanović.

No, iako inspekcija provodi nadzor i pojedinačnog slučaja, može, prema zakonu, utvrdi li nepravilnosti, obaviti nadzor koji uključuje i druge učenike.

- Postoji zapis u e dnevniku u kojem se točno vidi ne samo datum nego i sat i minuta kad je ocjena upisana u e dnevnik i posljedice, odnosno eventualno neka poništenja ili promjene ocjene moraju biti jednake za sve kojima je nakon zaključivanja promijenjena ocjena, naglašava Suzana Hitrec, predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja.

Da se ovakve situacije ne ponove, poručuje Hitrec, roditelji se pitanjima i pritužbama mogu obratiti profesorima na vrijeme, čim se dogodi sporna situacija. 

Iako ovaj slučaj budi sumnju, uvjerena je da je velika većina ocjena u školama zaključena zakonito. Kad je riječ o prvoj dami, ovakav postupak njoj navodno nije prvi, prije nekoliko godina slično je pokušala ishoditi i za starijeg sina u istoj školi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!