Na današnji dan 1991. Šibenik je napadnut s kopna, mora i iz zraka

16.09.2022.

19:54

Autor: Hrvoje Gunjača/Dnevnik/HRT

Rujanski rat bio je prva velika pobjeda hrvatskih branitelja

Rujanski rat bio je prva velika pobjeda hrvatskih branitelja

Foto: Arhiva / Dnevnik/HRT

Na današnji dan 1991. Šibenik je napadnut s kopna, mora i iz zraka. Agresori su tako Hrvatsku htjeli presjeći na dva dijela. No, branitelji su se oduprli mnogo nadmoćnijem neprijatelju i nakon tjedan dana žestokih borbi, porazili ga. Rujanski rat bio je prva velika pobjeda hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu.

U predvečerje tog 16. rujna, Šibenik je doživio pravi ratni pakao. Okružen i žestoko napadnut. Dvojica ratnih prijatelja - Medo i Medić - agresore su dočekala na platou šibenskog mosta.


- Sad kad vidim ovu poziciju i sad se ježim. Jer ja ne vidim ovo što vi vidite, nego vidim ono što mi je zadalo strah u kosti. I od čega sam i posijedio, kaže Ivica Gojanović Medo, bivši pripadnik 113. brigade.


- To je moment kad su tenkovi upravo izišli na ovu poziciju i kad smo mi ostali - šokirani, dodaje.


Obitelj njegova prijatelja čula je tad najgoru vijest.


- Za sve ljude za koje su našli neke podatke, oni su preko TV Knina, preko Radio Knina rekli da su poginuli. Kao ustaški bojovnici, kaže Denis Škugor, bivši pripadnik 113. brigade. 


- Našli su moje dokumente i proglasili me mrtvim. Zajedno s još 20-ak naših kolega, dodaje.


Grad je agresorima bio na dlanu. Pa su se okomili na kupolu katedrale i druge "strateške" ciljeve. No branitelji odlučno uzvraćaju. U tajnosti predana topnička bitnica na Žirju sije paniku u neprijateljskim redovima.


- Ti topovi imaju domet od 18 kilometara i 50 metara. I ta linija krajnjeg dometa ide točno preko polovine Šibenskog mosta, kaže Nikola Vukošić, ratni načelnik PU Šibenik.


Agresorima ni nebo više nije bilo sigurno, a u Remontnom zavodu zarobljeni su brodovi jugomornarice.


- Praktički smo onesposobili mornaricu s jedne strane, a s druge strane stvorili svoju! Kasnije se ona formirala u Splitu, kaže Goran Grguričin, ratni pomoćnik načelnika PU Šibenik.


Zauzete su vojarne Zečevo i Krušćica - krcate topovima!


- S obzirom na to koliko je topničkih oruđa velikog kalibra i velikog dometa tada zarobljeno, ta topnička potpora itekako je bila značajna i kapitalna, kaže Marko Rajčić, nekadašnji zapovjednik topništva Zbornog područja Split.


Nakon tjedan dana žestokih borbi - agresori bježe s mosta. Šibenik i ovaj dio Hrvatske su obranjeni!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!