Knin spreman za sutrašnju svečanost

04.08.2023.

Zadnja izmjena 21:22

Autor: HRT

U Kninu je održana generalna proba za sutrašnju proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Zbog najavljenog nevremena, 28. obljetnica obilježit će se uz izmijenjen program. Očekuje se dolazak nekoliko desetaka tisuća ljudi, a Zvonimirov Grad je, unatoč najavljenoj kiši - spreman.

HRT će sutra prenositi i središnju proslavu obilježavanja 28. obljetnice Oluje, posebna emisija počinje u 8.15 i možete je pratiti na našem Prvom i Četvrtom programu.

Galerija
Kninu održana generalna proba, Foto: HTV/HRT
Kninu održana generalna proba, Foto: HTV/HRTKninu održana generalna proba, Foto: HTV/HRTKninu održana generalna proba, Foto: HTV/HRT

Ako ne bude grmljavinskog nevremena, sutra u 9:44 hrvatsku će zastavu na vrhu kninske tvrđave podići hrvatski branitelji i članovi obitelji stradalih.

Središnji dio proslave održat će se na glavnom kninskom trgu.

Program je krojila vemenska prognoza, pa je otkazan atraktivan letački dio.

Čitat će se imena 244 branitelja poginula i nestala u Oluji.

Prvi će se javnosti obratiti njihov suborac - pripadnik 1. gardijske brigade - legendarnih Tigrova. Nakon njega govorit će predsjednici Vlade, Sabora i Republike.

Prošlo je 28 godina, no ponos pobjednici osjećaju s jednakim žarom!

U središnji Dnevnik HTV-a iz Knina se javio HRT-ov novinar Petar Vlahov.

- Večeras je svečani prijam predsjednika Republike za ratne zapovjednike, gdje će po tradiciji vrhovni zapovjednik i predsjednik države Zoran Milanović primiti sve ratne zapovjednike, pripadnike Generalskog zbora i aktivne časnike Hrvatske vojske, sve one koji su dali obol u oslobađanju Hrvatske 1995. godine, rekao je. 

- Prije 28 godina rano ujutro između 4 i 5 sati krenula je oslobodilačka akcija Oluja bez velike pompe, ali sa temeljitom pripremom, bez najave. Ovo je legitimna hrvatska akcija, oslobodilačka akcija, briljantna akcija koja je doslovno bez mrlje. O njoj se uči u vojnim udžbenicima i na nju mogu biti ponosni svi građani Hrvatske. Izvelo ju je 200.000 pripadnika dobro motiviranih i visoko obučenih pripadnika Hrvatske vojske, naglasio je Vlahov.

Zbog loše vremenske prognoze, središnja svečanost obilježavanja 28. obljetnice Vojno-redarstvene operacije, umjesto na Dinarinu stadionu u Kninu, bit će na Trgu dr. Ante Starčevića, koji će biti dijelom natkriven kako bi se program mogao nesmetano održati. Ondje će biti zapaljene svijeće i položeni vijenci za sve poginule u Domovinskom ratu, a uzvanicima će se obratiti predstavnik hrvatskih branitelja, predsjednik države, premijer te predsjednici Sabora. Zbog vremenskih neprilika otkazan je letački program, javio je iz Knina novinar Hrvoje Gunjača.

Predsjednik Zoran Milanović tradicionalno će večeras primiti ratne zapovjednike, ali zbog najavljenog nevremena, umjesto na kninskoj tvrđavi - u Domu hrvatske vojske. 

- Generalna proba je nedvojbeno pokazala da su svi sudionici spremni za provedbu dostojanstvenog obilježavanja 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja. Nažalost, uzvanici i posjetitelji bit će uskraćeni za program krila Oluje, za prelet zrakoplova i za zračni mimohod helikoptera, kazao je general-bojnik Tihomir Kundid, čelnik Provedbenog stožera i zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske.

- Bilo je kako je bilo. Nismo imali ništa, krenuli smo sa srcem i ponosom. Prošlo je kako je prošlo. Vojska se stvarala sve više i više, s vremenom smo jačali i izrasli u veliku i profesionalnu vojsku, prisjetio se hrvatski branitelj Josip Dorotić.

Predsjednica Hrvatske zajednice udruga roditelja poginulih branitelja Lucija Kober istaknula je: "Rat je nas pogodio na najsuroviji mogući način, jer kad ti ubiju dijete, ubili su ti budućnost. Teško je bilo prihvatiti smrt naše djece, ali za cilj koji je postignut svjesni smo da su žrtve bile neizbježne". 

Vijenci i svijeće za poginule i nestale branitelje


Delegacija na čelu sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem položila je vijence na Mirogoju kod Zida boli, središnjeg križa te kod spomen obilježja neidentificiranim žrtvama Domovinskog rata. 

- Sutra je centralna proslava u Kninu tako da ću ja isto tako s delegacijom biti tamo. Ovo je dan da se u Zagrebu ovdje na Mirogoju sa zagrebačkim udrugama i sutra u Kninu - prisjetimo prije svega poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, poručio je zagrebački gradonačelnik.

Uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te obljetnice Oluje predstavnici zadarskih lokalnih vlasti i braniteljskih udruga položili su vijence i zapalili svijeće ispred Središnjeg križa na zadarskom gradskom groblju.

- Naša pobjeda je omogućila da smo mi kasnije i članica EU i NATO - a i UN - a. U životu čovjeka 30 godina je puno, no u životu jedne države, da ona bude međunarodno priznata i integrirana 30. godina je malo vrjeme, ali mi smo to kvalitetno iskoristili i mislim da mo danas u situaciji da se možemo mirno razvijati i da naši mladi svoju sreću i svoj život mogu tražiti u svojoj domovini, a ne izvan nje kako je to krenulo bilo zadnjih godina, kazao je Marko Čulina, ratni zapovjednik 112. brigade.

U Čakovcu je obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima. Život za domovinu dalo je 78 međimurskih branitelja. Na obilježavanju su sudjelovale braniteljske udruge, predstavnici policije, vojske, gradova i županije.

- Nadam se da ćemo se u svojim srcima sjećati i onih koji su baš tog 5. kolovoza bili u Kninu, među prvima ušli, skinuli srpsku zastavu. To su bili Eduard Baltić i Florijan Novak koje posebno pozdravljam. Ali ima i vas koji ste živi svjedoci tog vremena, poručio je međimurski župan Matija Posavec

- Prisjetimo se nacionalnog zajedništva iz tih dana. Posebno kada promišljamo kakvu zemlju želimo i kako bi ona trebala izgledati u budućnosti. Sretan vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i sretan vam Dan hrvatskih branitelja, kazala je gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!