Na današnji dan 1995. završio je Domovinski rat

08.08.2022.

Zadnja izmjena 11:00

Autor: HRT/D.M.

Predaja 21. krajiškog korpusa generalu Stipetiću

Predaja 21. krajiškog korpusa generalu Stipetiću

Foto: HTV / HRT

Na današnji dan prije 25 godina formalno je završila vojno-redarstvena operacija "Oluja", a simbolično i Domovinski rat.

Toga dana u Gornjem Viduševcu kod Gline pukovnik Čedo Bulat, zapovjednik 21. kordunskog korpusa vojske takozvane Republike Srpske Krajine, predao se s 5000 vojnika hrvatskom generalu Petru Stipetiću, tadašnjem pomoćniku načelnika Glavnog stožera.

Predajom 21. krajiškog korpusa neprijateljske vojske u Gornjem Viduševcu pokraj Gline, i formalno su završile borbene operacije u sklopu vojno-redarstvene akcije Oluja, a sam čin predaje s vojnog se gledišta smatra i konačnom pobjedom Hrvatske vojske.

U organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora - u Glini je održana svečana akademija. Pretpremijerno je prikazan dokumentarni film "Magistrala ratnog zločina - Logor Glina".

Radosti koju su tih dana osjetili prisjetili su se branitelj iz Lasinje Željko Primorac i gradonačelnik Gline Ivan Janković

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!