Na današnji dan prije 30 godina Hrvatska je rekla 'Ne'

07:02 / 19.05.2021.

Autor: HRT/D.M.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

U povijesti moderne, neovisne hrvatske države 19. svibnja 1991. jedan je od najvažnijih datuma. Toga dana Hrvatska je izašla na referendum na kojemu je odlučivala o svojoj budućnosti i na kojemu je plebiscitarno iskazana potpora hrvatskoj samostalnosti.

Odlučivalo se o dvije tvrdnje. Prva je glasila »Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama« i nju je podržalo 93,24% glasača. Druga tvrdnja je glasila »Republika Hrvatska ne ostaje u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi« i za nju se izjasnilo njih 92,18%. 

Na osnovi neposredno iskazane volje hrvatskih građana na referendumu, a nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama, Hrvatski je sabor 25. lipnja 1991. godine donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Ishod referenduma bio je polazište donošenja i Odluke o raskidu državno-pravne sveze sa ostalim republikama i pokrajinama SFRJ koju je Hrvatski sabor usvojio 8. listopada iste godine, čime je RH i formalno-pravno postala samostalna i suverena država. 

Obljetnice referenduma prisjetili se u Saboru 

Na poticaj Nikole Grmoje (Most), predsjednik Sabora Gordan Jandroković prisjetio se 30. obljetnice referenduma, na kojem su hrvatski građani 19. svibnja 1991. odlučili o državnoj samostalnosti Hrvatske.

- Bio je to velik, važan dan, jedan od ključnih povijesnih dana, kazao je Jandroković u Sabornici, zahvalivši Grmoji što je podsjetio na taj datum, ali i hrvatskim braniteljima, predsjedniku Franji Tuđmanu i svim građanima koji su na današnji dan prije 30 godina odlučili o hrvatskoj državnoj samostalnosti.

- Ne smijemo zaboravljati važne datume u našoj povijesti, naglasio je Grmoja, pa se upitao što bi bilo s tim referendumom da su, kaže, državu vodili ljudi poput Plenkovića i Kuščevića?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!