Na listi lijekova od 2019. nema nijedne nove terapije za multipli mijelom

26.06.2023.

13:11

Autor: V.K./HRT/Hina

Lijekovi

Lijekovi

Foto: - / Shutterstock

U posljednje četiri godine u Hrvatskoj je preminulo više od 500 osoba od multiplog mijeloma, odnosno raka krvi, no na listu lijekova nije uvrštena nijedna nova terapija što otežava učinkovito liječenje, upozorila je u ponedjeljak udruga MijelomCro.

Multipli mijelom bolest je s tisuću lica zbog čega ne djeluje svaka terapija identično kod svake osobe, već zahtijeva individualniji pristup. Od nadležnih tražimo da se omoguće kombinacije lijekova i dostupnost u prvoj i ranijim linijama liječenja, istaknula je udruga koje se obratila Ministarstvu zdravstva.

U Hrvatskoj svake godine od multiplog mijeloma obolijeva oko 300 osoba, a registriranih bolesnika ima oko 1300. Zbog teže prepoznatljivosti, koja uključuje križobolju, infekcije, slabokrvnost i bubrežne probleme, dijagnoza je spora, što utječe na ishode liječenja.

MijelomCro napominje da je riječ o rijetkoj bolesti s nespecifičnim simptomima s kojom se mnogi liječnici obiteljske medicine u praksi nikada neće niti susresti.

Dok se u Hrvatskoj čekaju nove terapije, Europa i svijet bilježe napretke u liječenju bolesti, gdje se ona liječi kombinacijama imunoterapije i pametnih lijekova, o čemu je bilo govora na panel raspravi Međunarodne zaklade za mijelom (IMF).

- Oboljeli imaju nevjerojatne ishode liječenja u slučajevima kada se mijelom vrati ili kod novodijagnosticiranih s visokorizičnim mijelomom, ali nažalost u Hrvatskoj kliničkih istraživanja o mijelomu već duže nemamo. Sve to znanje se mora još neko vrijeme konsolidirati, no očekivanja oboljelih su velika, izjavila je direktorica udruge MijelomCRO Mira Armour.

U posljednje četiri godine značajno se promijenio pristup liječenju, koji uključuje sve više ciljanih terapija u sve ranijim fazama liječenja, rekla je Armour.

Trenutačno se za liječenje multiplog mijeloma provodi više od tri tisuće kliničkih ispitivanja, no s izuzetkom Poljske, Estonije, Srbije, Grčke i Češke, pacijenti srednje i istočne Europe nemaju mogućnost sudjelovanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!