12:20 / 14.10.2021.

Autor: Hina/HRT

Na novoj karti ECDC-a Hrvatska nepromijenjena

Na novoj karti ECDC-a Hrvatska nepromijenjena

Na novoj karti ECDC-a Hrvatska nepromijenjena

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na novoj karti zaraza koronavirusom Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavljenoj u četvrtak Hrvatska ostaje nepromijenjena - Zagreb je tamnocrven, a ostale županije crvene.

Žarišta zaraze na europskom kontinentu pomaknula su se na istok, budući da su osim Zagreba tamnocrvenom bojom, koja označava najveći broj novih zaraza u posljednjih 14 dana, označene Slovenija, baltičke zemlje i Rumunjska te dijelovi Bugarske, Grčke i Slovačke.

Nijedna zemlja nije potpuno u zelenome, ali tom su bojom ovaj tjedan označeni veliki dijelovi Francuske, Španjolske, Italije, Danske, Poljske i Češke te neke regije u Švedskoj i Norveškoj.

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75-200, s udjelom pozitivnih većim od 4 posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamnocrvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

Karta ECDC-a je savjetodavna, ali se neke države članice EU-a oslanjaju na nju prilikom uvođenja epidemioloških restrikcija nakon povratka u zemlju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!