18:54 / 29.05.2018.

Autor: M.M./HRT

Na Programskom vijeću HRT-a nova petogodišnja shema primljena na znanje

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na sjednici Programskog vijeća HRT-a primljena je na znanje generička shema od 2018.-2022. godine.
Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije (HRT) na današnjoj je sjednici primilo na znanje generičku programsku shemu za razdoblje od 2018. do 2022., koju je predstavio Bruno Kovačević, vršitelj dužnosti glavnog urednika svih televizijskih kanala HRT-a.

Predstavljajući shemu, Kovačević je rekao kako je to prva generička programska shema u povijesti javnog medijskog servisa čiji su ciljevi ispunjavanje ugovornih obveza između HRT-a i Vlade RH, povećanje broja sadržaja visoke javne vrijednosti u udarnom terminu kao i rast gledanosti.

Naglasio je kako će se u novoj shemi izbjegavati preklapanje žanrova u programima HRT-a te da će u udarnom terminu (prime time) biti i do 80 % domaćeg sadržaja. Inzistirat će se i na točnosti početaka emisija kad god to bude moguće. Istaknuo je da su poštovani svi omjeri pojedinih žanrovskih sadržaja propisanih Ugovorom s Vladom RH.

Trudit ćemo se otkupiti najbolje igrane, dokumentarne i sportske sadržaje, rekao je Kovačević, dodajući kako nova je generička shema napravljena po uzoru na europske javne televizije.

Članica Vijeća Neda Ritz iznijela je određene zamjerke u vezi sa shemom, u prvom redu na zastupljenost kulture u televizijskim sadržajima HRT-a, smatrajući kako ih ima premalo.

Na to je replicirao Bruno Kovačević naglasivši kako na četiri televizijska kanala ima 13 emisija iz kulture, a u postotku i više nego što propisuju odredbe Ugovora s Vladom RH. Podsjetio je i da na HTV 1 postoji emisija Vijesti iz kulture. Ravnatelj PJ Program Renato Kunić dodao je da su postoci udjela pojedinih žanrova definirani tijekom javne rasprave, te bi u slučaju izmjena to išlo nauštrb nečeg drugog.

Član Vijeća Robert Markt želi više emisija o zdravlju, Vlaho Bogišić zanimao se za zastupljenost vjerskih programa, dok je Saša Milošević ocijenio kako je shema preopćenita jer nema satnice, minutaže i naziva emisija. Član Vijeća iz redova zaposlenika Dean Šoša upitao je zašto je shema poslovna tajna, a Bruno Kovačević odgovorio kako je to zbog konkurentskih televizija. Maja Sever, članica iz redova zaposlenika HRT-a, upitala je na temelju kojih istraživanja je rađena shema, te je Bruno Kovačević odgovorio da je rađena na temelju nekih ranijih prijedloga programskih shema kao i istraživanja o navikama gledatelja.

Programsko vijeće raspravilo je i primilo na znanje Izvješće o ispunjavanju obveza HRT-a definiranih Ugovorom i Zakonom o HRT-u. U sklopu te točke vijećnik Saša Milošević zanimao se za otkup sadržaja od produkcije kuće Laudato, na što je odgovorio Renato Kunić koji je rekao kako se Laudato nije pojavio kao konkurentska televizija već je sadržaj ponudio kao  producentska kuća.

Vijeće je također primilo na znanje i Zbirno izvješće Vijeća za elektroničke medije o provedbi nadzora programa HRT-a u skladu sa Zakonom o HRT-u i Ugovorom između Hrvatske radiotelevizije i Vlade RH za razdoblje od 1. siječnja 2013. do 31. prosinca 2017.

Jedna od točaka dnevnog reda bilo je i Izvješće o proizvedenim, suproizvedenim i objavljenim programima namijenjenima informiranju pripadnika nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj za 2017. Izvješće o toj točci podnijela je Daniela Draštata Flock koja je predstavila emisije namijenjene pripadnicima nacionalnih manjina u RH te je Izvješće prihvaćeno od strane Programskog vijeća.

Među točkama dnevnog reda bilo je i Godišnje izvješće Povjerenika za korisnike usluga HRT-a o pritužbama i prijedlozima korisnika usluga HRT-a za 2017. Izvješće je podnio Zvonko Šeb, koji je istaknuo kako je u 2017. bilo manje prigovora i prijedloga nego u prethodne dvije godine dok je istodobno povećan broj pohvala.

Tako velik porast broja pohvala rezultat je organizirane akcije u kojoj su 324 korisnika pohvalila programske sadržaje emitirane u povodu blagdana Velike Gospe, pojasnio je Šeb.

Najveći broj prigovora upućen je emisiji Nedjeljom u dva, a po broju prigovora na drugome je mjestu Informativni program Hrvatske radiotelevizije. Najčešće se prigovaralo sadržaju i načinu uređivanja središnjeg Dnevnika, ali i Dnevnika 3, Dnevnika u podne te emisija Vijesti na Četvrtom televizijskom programu.

Istodobno je, naglasio je Šeb, emisija Nedjeljom u dva dobivala i pohvale i to za odabir gostiju dok je Radio Sljeme dobivao pohvale za odabir glazbe. Programsko vodstvo HRT-a pohvale je dobilo za jesensku programsku shemu Nove boje jeseni, kao i emisija Pola ure kulture, a pohvaljeni su i izravni prijenosi nekih događaja.

Sjednicu Programskog vijeća vodio je potpredsjednik Vijeća Nikola Baketa jer je predsjednik Zdravko Kedžo napustio sjednicu nakon glasovanja o zaključku kojim se on poziva da ne predsjeda sjednicama do okončanja javnog natječaja za urednike na HRT-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!