Na sjeveru stradali plastenici, nasadi kukuruza i buče

20.05.2023.

08:08

Autor: Ivica Grudiček/D.M./HRT

Poplavljeni plastenik

Poplavljeni plastenik

Foto: HTV / HRT

U svibnju prošle godine razorna tuča pogodila je istok Varaždinske županije i uništila tamošnje cvjećare. Nije bolje ni ove godine - strašna poplava nanijela je štetu poljoprivrednicima od Lepoglave do Ludbrega. Vodeni val poplavio je plastenike cvjećara u Budislavcu. Ivica Grudiček razgovarao je s Marom Bogović iz savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede.

- Nažalost, posljednjih nekoliko godina u svibnju uvijek imamo ekstremne uvjete. U prvoj polovini svibnja imali smo ekstremno velike količine oborina, u nekim dijelovima Županije i više od 250 litara po četvornom metru. To je golema količina vode koju tlo ne može u kratkom periodu apsorbirati, kazala je Mara Bogović.

Najviše su stradale, dodala je, povrtlarske kulture, cvijeće u plastenicima te kukuruz koji će se morati presijavati i uljne buče. Naglasila je da je 50-godišnji prosjek oborina za Varaždinsku županiju upola manji od količine koja je pala u proteklih 15 dana.

- Nažalost, nakon ovakvih uvjeta sve je veća opasnost od pojave određenih bolesti. Poljoprivrednici će morati preventivno poduzimati mjere kako bi spriječili veću pojavu bolesti, naglasila je. Dodala je da će Županija, nakon što dobije prijave općina, proglasiti elementarnu nepogodu, a poljoprivrednici moraju prijaviti štete.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!