13:33 / 02.07.2019.

Autor: M.Š./Hina

"Na spomeniku žrtvama holokausta pisat će što bude trebalo pisati"

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u utorak je izjavio da se podići spomenik žrtvama holokausta onako kako je i predviđeno prvonagrađenim radom.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u utorak je izjavio da će podići spomenik žrtvama holokausta onako kako je i predviđeno prvonagrađenim radom, dodavši da će na njemu pisati ono što "bude trebalo pisati".

- Spomenik holokausta, prvonagrađeni rad, ide na odabranu poziciju. To ćemo napraviti i to je dug Hrvatske prema svima stradalima u holokaustu, poručio je Milan Bandić.

Dodao je da će na spomeniku pisati ono što "bude trebalo pisati", kao i da proces dogovora ide svojim tijekom.

- Hrvatska će sama odlučiti po tom pitanju i nitko joj neće postavljati uvjete, rekao je Bandić.

Radovi na spomeniku autora Dalibora Stošića i Krešimira Rogine još nisu počeli, a Grad Zagreb podići će ga u Branimirovoj ulici, pokraj Glavnog kolodvora, kao gestu sjećanja na šest milijuna Židova stradalih u holokaustu, s porukom da se prošlost ne ponovi.

Odluka Gradske skupštine o podizanju spomenika svim žrtvama holokausta, prema Bandićevu prijedlogu, našla se na udaru kritika Židovske općine Zagreb (ŽOZ), Svjetskog židovskog kongresa (WJC) i veleposlanika Izraela u Hrvatskoj Ilana Mora.

ŽOZ i WJC smatraju da se time želi prikriti istina o stradanjima Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) stvaranjem lažnog dojma da je samo nacistička Njemačka odgovorna za užase holokausta.

Mor je naglasio da je važno da svaka zemlja u kojoj su Židovi ubijeni, uključujući Hrvatsku, pogleda vlastitu povijest i suoči se s njom bez pokušaja da je uljepša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!