Na Višnjiku odlučili ugraditi solarne panele i uštedjeti milijune kuna

22.07.2022.

07:00

Autor: Melita Šare/Regionalni dnevnik/HRT/IMS

Na Višnjiku odlučili ugraditi solarne panele i uštedjeti milijune kuna

Na Višnjiku odlučili ugraditi solarne panele i uštedjeti milijune kuna

Foto: HTV / HRT

Zbog divljanja cijena struje i plina, računi zadarskog Športskog centra Višnjik ove su godine čak 5 milijuna kuna viši u odnosu na lani, što je porast od čak 80 posto. Što će tek biti na jesen, nitko ne zna, pa su se na Višnjiku odlučili prilagoditi. Planiraju ugraditi solarne panele i tako uštedjeti milijune kuna.

Popularna Peka kao da se upravo spustila iz svemira. A upravo sunce moglo bi je spasiti od svemirskih računa.

- Nema druge alternative nego da se okrenemo obnovljivim izvorima enrergije i to putem solara i to je nekakva europska direktiva i praktički cijela se Europa okreće prema obnovljivim izvorima energije, rekao je Denis Karlović, direktor ŠC-a "Višnjik".

Športski centar Višnjik, uz zadarsku bolnicu, najveći je potrošač struje u gradu. Tisuću i petsto panela postavljenih na dvoranu imalo bi snagu oko 500 kilovata.

- U Višnjiku se koristi oko 800 kilovata. Dakle, nekakva ušteda bi bila od 60 do 65 posto, istaknuo je Kaelović. 

Investicija, za koju se traže dozvole i certifikati, stoji oko 5 milijuna kuna i isplatila bi se za četiri do pet godina. Primjerice, za grijanje bazena do prije nekoliko godina koristilo se lož ulje, sada je zamijenjeno plinom, a postavljeni su i solarni paneli. Tako je smanjen trošak kao i emisija stakleničkih plinova. No pojavila se dilema, hoće li paneli narušiti izgled zadarske Peke.

Islanđanin Martin svakodnevno šeta psa uz dvoranu. Već dulje vrijeme živi u Hrvatskoj. Pozdravlja solare na vrhu Peke.

- Mi imamo mnogo energije, prirodne tople izvore kojima grijemo kuće, rekao je Martin.

Daleki sjevernjaci znali su itekako iskoristiti što im priroda nudi, svoje gejzire. Mi imamo sunce, koje jedino ne "ispostavlja" račune.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!