14:53 / 20.05.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Plenković: Zajedničkih vijenaca nema do kraja mandata, to smo apsolvirali

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Marko Lukunic / HRT

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak nakon sjednice Vlade da do kraja mandata njegove Vlade više neće biti zajedničkih polaganja vijenca s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem i poručio da je ta tema apsolvirana.

Premijer je bio upitan može li potvrditi izjavu ministra obrane Marija Banožića da će odluku o nabavci višenamjenskih borbenih zrakoplova objaviti 28. svibnja, na 30. obljetnicu osnutka oružanih snaga, na što nije dao odgovor, već se osvrnuo na riječi novinara da je Milanović izrazio želju da na taj dan zajednički polože vijence.

- Nema vijenaca zajedničkih, to smo apsolvirali, do kraja mandata svatko će polagati svoj vijenac. Donijeli smo principijelnu odluku, svatko polaže svoj vijenac, ne moramo o tome više niti divaniti, to je passe. Svi će odavati počast na svoj način, sa svojim vijencem, i gotovo. Niti je to bilo praksa prije, niti je to bilo praksa tijekom ovog mandata, niti je to nešto posebno bitno, rekao je Plenković.

Na pitanje kako je izgledala komunikacija između njega i Milanovića na sastanku Vijeća za obranu nije precizno odgovorio već je objasnio da je Vijeće za obranu jedna od tema koja povezuje njih dvojicu u pogledu nadležnosti.

- Vijeće za obranu nije tijelo koje odlučuje, to je tijelo koje sudjeluje na određeni način u tom procesu. Odradili smo sastanak na temu višenamjenskih borbenih aviona, to je jedina tema o kojoj se raspravljalo, ništa drugo nije bio predmet rasprave, kazao je Plenković.

Na novinarski upit o tome je li bio predmetom pritiska američke ili francuske strane o nabavci borbenih zrakoplova, kratko je odgovorio da "pritiska nema".

Komenitrao je i situaciju u KBC-u Sestre Milosrdnice rekavši kako ne zna tko su svi dionici koji se spominju u tom slučaju, ali ta bolnica ima svojeg v. d. ravnatelja i svoje pravilnike, a on se u te procese ne miješa.

- To je na njima da razrješavaju te situacije, ako treba biti nekih inspekcijskih nadzora neka se sve istraži i ispita o čemu se radi. Mislim da je to jedino normalno, poručio je Plenković.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!