07:36 / 18.04.2019.

Autor: M.Š./HRT

Na Vladi predstavljen plan reformi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Glavni cilj Nacionalnog programa reformi (NPR) je jačanje konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva, uz projicirani gospodarski rast u 2019. od 2,5%, istaknuo je u četvrtak na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković.
Glavni cilj Nacionalnog programa reformi (NPR) je jačanje konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva, uz projicirani gospodarski rast u 2019. od 2,5%, istaknuo je u četvrtak na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković.

- Ministri o reformama u njihovim resorima
- Marić predstavio očekivanje stope rasta u vremenu pred nama

Kao što je premijer Andrej Plenković ekskluzivno najavio na HRT-u, na sjednici Vlade donesene su neke važne odluke.

Predstavljen nacionalni program reformi

Nacionalnim programom reformi su, prema njegovim riječima, utvrđena tri glavna cilja: jačanje konkurentnosti gospodarstva, povezivanje obrazovanja s tržištem rada i održivost javnih financija, koji se ostvaruju provedbom 30 mjera ekonomske politike grupiranih u 10 reformskih prioriteta i podijeljenih u 100 aktivnosti.

Ti prioriteti su unapređenje poslovnog okruženja, rast investicija, poboljšanje upravljanja i raspolaganja državnom imovinom, unapređenje javne uprave, poboljšanje učinkovitosti pravosudnog sustava, obrazovanje i osposobljavanje u skladu s potrebama tržišta rada, jačanje okvira za upravljanje javnim financijama i provedbu fiskalne konsolidacije, poticanje demografske obnove, unapređenje sustava socijalne skrbi i osiguranje financijske stabilnosti, održivosti i kvalitete zdravstvenog sustava.


Uz jačanje konkurentnosti Plenković je "ključnim nacionalnim prioritetom" označio demografsku obnovu.

Govoreći o programu konvergencije RH za razdoblje od 2019. do 2022. godine, premijer je rekao je kako bi gospodarski rast u 2019. trebao biti 2,5%. 

- To je zdravi rast i nije temeljen na zaduženju i povećanju duga, nego obrnuto - manje zaduženja i duga, a zdravi i kontinuirani rast, rekao je Plenković.

Kako je rekao, preliminarni podaci pokazuju da bi u 2018. višak proračuna opće države trebao biti 758 milijuna kuna, unatoč 2,5 milijarde kuna državnih jamstava za brodogradilišta.

Premijer očekuje i daljnje smanjenje duga opće države u BDP-u na 74,6%, a 2022. trebao bi biti 62%.

Majetić komentirao najavljene reforme

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić rekao je u četvrtak da su ciljevi Nacionalnog programa reformi (NPR) dobri, a problemi dobro prepoznati, no napominje i sljedeće.

- Ciljevi NPR-a su dobri, prepoznati su problemi, no nedostaje tržište rada koje je jedno od najvećih problema, prioriteta i izazova. Ono što je na kraju najvažnije je kako ćemo sve te mjere i planove provesti u stvarne akte, zakone, inicijative, programe, o čemu i ovisi kako ćemo ciljeve ostvariti, istaknuo je Majetić.

Što se tiče očekivane projekcije rasta gospodarstva od 2,5 posto za ovu godinu, Majetić je kazao da unatoč napretku koji radi Vlada, poslodavci smatraju da moramo biti brži.

- Presporo se mijenjamo, konkurencija oko nas se još uvijek mijenja brže i to će stvarati velike izazove za hrvatsko gospodarstvo i poduzetnike da održe ovaj tempo konkurentnosti, istaknuo je Majetić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!