Nabavlja se 15 tisuća doza lijeka remdesivir

17:02 / 14.04.2021.

Autor: HRT/D.M./Hina

Alemka Markotić

Alemka Markotić

Foto: Ilustracija / Yves Herman/REUTERS/HRT

Vlada je ovlastila ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemku Markotić za potpisivanje ugovora o provedbi Okvirnog ugovora za opskrbu lijekom Veklury (remdesivir) s tvrtkom Gilead Sciences, kojim se omogućava naručivanje navedenog lijeka u razdoblju od 1. travnja do 30. lipnja.


Planirana količine lijeka koju je potrebno osigurati za ovo tromjesečno razdoblje iznosi u prosjeku 15.000 doza s cijenom jedne doze lijeka od 2.625 kuna po dozi (bez PDV-a), odnosno u ukupnom iznosu od 39.375.000 kuna (bez PDV-a), odnosno 41.343.750 kuna s PDV-om. Za provedbu zaključka zaduženo je Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

- Zbog trenutne epidemiološke situacije od strane struke iskazana je potreba za dodatne količine lijeka. Predmetni ugovor omogućit će naručivanje lijeka remdesivir koji nije komercijalno dostupan na tržištu i predstavlja jedinu mogućnost nabavke lijeka za liječenje oboljelih od težih oblika bolesti covid-19, naveo je ministar zdravstva Vili Beroš dodavši da je Hrvatska prethodno potpisala dva takva ugovora, u vremenu od 1. listopada do 31. ožujka ove godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!