07:11 / 14.04.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Plenković: Dodatne doze Pfizera za drugo tromjesečje

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da Europska komisija u dogovoru s državama članicama EU radi na dodatnom ubrzanju Pfizerovih doza cjepiva za drugo tromjesečje te je izrazio uvjerenje da će se u idućim danima osigurati dodatne doze.

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković izvijestio je da je da je razgovarao predsjednicom Europske komisije koja u dogovoru sa zemljama članicama EU-a radi na tome da se dodatno osigura ubrzanje Pfizerovih doza za drugo tromjesečje. To će se, dodao je - uskoro raspraviti na Upravljačkom odboru na kojemu će biti predstavnici Ministarstva zdravstva i njegova ureda. "Mislim da ćemo osigurati dodatne doze cjepiva idućih dana", zaključio je premijer. 

Napomenuo je da broj novozaraženih, i nažalost preminulih - raste već osmi tjedan. U utrci smo između procjepljivanja i širenja zaraze. Ne ide nam na ruku ni vrijeme, rekao je premijer koji je apelirao na sve da se pridržavaju epidemijskih mjera i cijepe se. Govoreći o COVID-dodatku za umirovljenike kazao je kako se radi o aktu društvene solidarnosti koji će pomoći umirovljenicima. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u dijalogu i postigli zadovoljavajuće rješenje. 

Izvijestio je i o redovitom polugodišnjem susretu s HBK za koji kaže da je bio kvalitetan, a riječi je bilo o borbi protiv pandemije, o potresu i nizu drugih pitanja uobičajenih za takve redovite sastanke. Zahvalio je hrvatskoj policiji i ministru Božinoviću na velikoj zapljeni droge u Luci Ploče i prijašnjim zapljenama "u borbi protiv te pošasti". Današnje predstavljanje Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u Saboru ocijenio je dobrim trenutkom u toj instituciji koji je izazvao veliki interes.

Medved o stanju na Banovini

Zatim je ministar Tomo Medved izvijestio o obnovi na potresom pogođenoj Banovini. U tijeku je uklanjanje oštećenih objekata, a za obnovu je priijavljeno 7287 zahtjeva. Postavljeno je 1906 kontejnera i mobilnih kućica. Na skladištu u Lekeniku trenutačno je 139 kontejnera. Sljedeći tjedan raspisat će javni poziv za domaće ugostitelje koji bi preuzeli pripremu hrane za potresom pogođeno područje, izvijestio je. 

2393 prijave sumnji na nuspojave, nijedno od AstraZenece

Ministar Vili Beroš izvijestio je da je broj zaraženih koronavirusom u svijetu veći od 138 milijuna, a broj preminulih veći od 2,9 milijuna. Ponovio je da je danas u Hrvatskoj 3099 novih slučajeva . U Hrvatsku je, rekao je - stiglo 819.990 doza cjepiva, a aplicirano ih je 605.423 (76,8 posto od distribuiranih doza). Obuhvat cijepljenih (12,1 posto) najviši je kod osoba starijih od 80 godina. Najveći obuhvat cijepljenja prvom dozom je u Primorsko-goranskoj županiji (13,7 posto), a s dvije doze u Sisačko-moslavačkoj (5,3 posto), naveo je.

Prema poslijednjim podacima HALMED-a tijekom cijepljenja zabilježene su 2393 prijave sumnji na nuspojave. Kazao je da su obiteljski liječnici i zavodi od Ministarstva dobili dodatne upute za cijepljenje, posebno što se tiče cijepljenja nepokretnih ili teško pokretnih osoba u njihovim domovima. Aplicirano je više od 190.000 doza AstraZenece i nije uočen ni jedan slučaj poremećaja zgrušavanja krvi u kombinaciji s trombocitopenijom, napomenuo je Beroš.

94 posto zaraženih britanskom varijantom

- Na sekvencioniranje genoma koronavirusa poslano je 3008 uzoraka i prema posljednjim podacima 94 posto ih je s britanskom varijantom, rekao je Beroš. Na kraju je apelirao na građane, posebno mlade, da budu disciplinirani: "Put izlaska iz epidemije biramo sami”.

Strože mjere u pet županija

Nakon toga je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio o novim mjerama uvedenima u ponedjeljak. Strože mjere u odnosu na nacionalnu razinu donesene su za Zagrebačku, Osječko-baranjsku, Dubrovačko-neretvansku, Primorsko-goransku i Istarsku županiju. Najstrože mjere od početka ove godine uvedene su u Primorsko-goranskoj županiji dok je Dubrovačko-neretvanska županija podijeljena na tri područja s obzirom na mjere koje su na snazi. 

Izvijestio da je u proteklih tjedan dana obavljeno 15.897 nadzora te izdano 14 prekršajnih naloga, 22 obavijesti o počinjenju prekršaja i podnesena su četiri optužna prijedloga. Policija je utvrdila 157 kršenja samoizolacije te će biti podneseno 150 prekršajnih naloga i sedam optužnih prijedloga. Evidentairana su i dva kaznena djela prenošenja zarazne bolesti. Jedinice lokalne samouprave provele su 10.559 nadzora te je utvrđeno 219 nepravilnosti.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!