09:14 / 19.02.2021.

Autor: Ivica Grudiček/I.Z./HRT

Odlazak nekih HSS-ovaca u Varaždinskoj županiji

default error photo

Načelnici općina Mali i Veliki Bukovec Darko Marković i Franjo Vrbanić, predsjednici općinskih organizacija HSS-a te još više desetaka dosadašnjih članova tih dviju organizacija, napuštaju Hrvatsku seljačku stranku. Uz načelnika Vrbanića stranku napušta i njegov zamjenik u općini Veliki Bukovec, Kristijan Matas, te po četiri vijećnika u oba općinska vijeća. 


Glasnogovornica HSS-a: Ima pojedinaca koji pred svake izbore traže način kako zadovoljiti osobne interese

Svi će do kraja mandata svoje dužnosti u izvršnoj i predstavničkoj vlasti obavljati kao nezavisni načelnici odnosno vijećnici. Glasnogovornica HSS-a Ivana Tomić za portal HRT-a kazala je da do ovog trenutka u središnjicu HSS-a nije stigla nijedna ispisnica iz članstva općinskih organizacija Mali i Veliki Bukovec.

Dodala je kako predsjednik HSS-a Krešo Beljak uživa potporu članica i članova HSS-a Varaždinske županije. Tomić je naglasila da će HSS u Varaždinskoj županiji prvi put imati kandidata za župana te kandidate za načelnike i gradonačelnike u svim gradovima i općinama.

- Jednako tako, HSS će izaći na izbore u svim gradovima i općinama Varaždinske županije. To dovoljno govori o atmosferi u toj županijskoj organizaciji budući da posljednje četiri godine HSS uopće nije imao organizacije u velikom dijelu gradova i općina. Samo jedan primjer, za vrijeme mandata gospodina Darka Markovića na čelu HSS-a Varaždinske županije, HSS nije imao organizaciju u Varaždinu. Naime, za organizaciju je dovoljno tek pet osoba, poručila je Tomić.

Glasnogovornica je rekla da u HSS-u, kao i u svakoj stranci, ima pojedinaca koji pred svake izbore traže način kako zadovoljiti osobne interese.

- Transformacija HSS-a u stranku kojoj su interesi građana na prvom mjestu traje posljednjih nekoliko godina i očekivano je da odlaze oni koji se ne slažu s takvom politikom. U isto vrijeme, stranci se priključuju novi ljudi s novim idejama, kazala je Tomić. 

Baneković: Žao mi je što su Marković i Vrbanić izašli iz HSS-a, veliki su stručnjaci

Koordinator varaždinskog HSS-a Ivica Baneković rekao je za portal HRT-a kako mu je žao što su Darko Marković i Franjo Vrbanić izašli iz stranke. Dodao je kako su obojica veliki stručnjaci, te se nada da će nastaviti svoj rad na temeljima HSS-ove politike i da neće otiću u neku drugu stranku.

Baneković je istaknuo da će HSS nadvladati trenutnu krizu, te će zajedničkim snagama članova i vrha stranke izaći na lokalne izbore.

Marković: Politika Beljaka već dulje vrijeme nije imala potporu većine članstva

Darko Marković vijećnik je u Županijskoj skupštini Varaždinske županije, a do izlaska iz stranke bio je predsjednik Županijske organizacije HSS-a.

Pojašnjavajući razloge ovakve odluke velikog broja dosadašnjih članova HSS-a, Darko Marković, koji je ujedno član Županijske skupštine Varaždinske županije te donedavni predsjednik Županijske organizacije HSS-a, naglasio je da politika aktualnog vodstva stranke, predvođena Krešom Beljakom, već dulje vrijeme nije imala potporu većine članstva u ovim organizacijama.

– Nažalost, pod vodstvom aktualnog predsjednika HSS već odavno nije stranka koja se bori za pravo svake osobe na bolji život, ravnopravnost, demokraciju, pravo za jednake uvjete u obrazovanju. Sve ovo za što smo se nekada kao stranka svi zajedno zalagali sada je zamijenila samovolja jedne osobe. Nažalost, HSS pod tim vodstvom više jednostavno nije stranka zbog čega sam se ja osobno, ali i brojne moje stranačke kolege, uključio u njen rad. Kao stranka više se uopće ne bavimo "malim čovjekom", pitanjima kako pomoći poljoprivredu i poljoprivrednika, kako pomoći gospodarstvu, kako stvoriti nova radna mjesta, kako pomoći mladim obiteljima. Sve se svodi na verbalne obračune pojedinaca u Saboru bez konstruktivnih prijedloga – pojasnio je Marković dodajući da se ovakav način rada reflektirao i na Županijsku organizaciju HSS-a Varaždinske županije u kojoj je dio članova odanih Beljaku prenio sličan način rada i obračuna s neistomišljenicima, rekao je.

– U takvim okolnostima bilo kakav rad unutar HSS-a, a u interesu naših birača i sugrađana, postao je nemoguć. Moj kolega Vrbanić i ja, kao i više desetaka sada već bivših članova stranke, ostat ćemo zauvijek u srcu HSS-ovci, ali zbog brojne podrške sugrađana koju imamo u Malom i Velikom Bukovcu daljnji politički put nastavljamo kao nezavisni kandidati. To je naša zajednička odluka, a pojedine informacije da razmišljamo o prelasku u neku drugu stranku apsolutno su netočne – završio je Marković.

Vrbanić: Ovo više nije stranka u koju smo se učlanili 

S njime se u ocjeni slaže i načelnik Velikog Bukovca Franjo Vrbanić koji ističe kako su brojni članovi već dulje vrijeme iskazivali nezadovoljstvo politikom stranke, ali i odnosima unutar nje koje su degradirani iz dana u dan.

– Ovo više nije stranka u koju smo se učlanili prije više desetaka godina i kroz koju smo radili u interesu naših sredina. Upravo zbog velike podrške koju imamo u naše dvije sredine, i da ne iznevjerimo njihovo povjerenje, ovo je korak na koji smo se odlučili i koji smo morali napraviti, rekao je Vrbanić dodajući da su obje općine, i Mali i Veliki Bukovec, od formiranja općina u devedesetim godinama do današnjih dana bile veliko uporište i baza Hrvatske seljačke stranke.

– HSS je u ovih više od dvadeset godina dao većinu načelnika i načelnica u Velikom i Malom Bukovcu. Na ovaj način taj dio političkog života u ovim krajevima završava, a nama preostaje da i dalje, kao i do sada, radimo i nastupamo prvenstveno u interesu naših sumještana, zaključio je Vrbanić.

HSS-ovci iz Gornjeg Kneginca prelaze u HSS Braće Radić

Izlazak iz stranke danas su priopćenjem objavili i članovi HSS-a u općini Gornji Kneginec. Općinski odbor jednoglasno je donio odluku o prelasku svih članova odbora, predsjednika ogranka, zamjenika općinskog načelnika Roberta Đuranca i vijećnika Općinskog vijeća Mihaela Magdića i Igora Lukinca u HSS Braće Radić, pod čijim će imenom i izaći na lokalne izbore.

Istu će odluku, ističe se u njihovom priopćenju, provesti i nekoliko gradskih i općinskih organizacija HSS-a u Varaždinskoj županiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!