12:45 / 29.03.2021.

Autor: Dnevnik u podne/IMS/HRT/M.B.

Šćunac: Očekujemo da Nacionalni stožer preuzme odgovornost

Mladen Šćunac, načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije

Mladen Šćunac, načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije

Foto: HTV / HRT

Primorsko-goranska županija, koja je danima bilježila troznamenkasti broj novozaraženih, u posljednja 24 sata ima znatno manje novih slučajeva - 34. Ipak, na snazi ostaje odluka o primjeni strožih mjera od danas.


- Zabranjeno je okupljanje više od 15 osoba na jednom mjestu, zatvoreni su fitnes-centri i sportske dvorane, a što se tiče privatnih okupljanja dopušteno je okupljanje osam osoba iz dvaju kućanstava, javila je iz Rijeke novinarka Klaudija Modrić Plantarić.


Dodala je da je Naciolani stožer županijskom odbio zatvaranje kina i kazališta.


- Nacioalni stožer može odlučiti koje mjere primijeniti ili ne, pa je u ovom slučaju nama odbijena mjera zatvaranja kina, muzeja i sličnih institucija. Za očekivati je da je Nacinalni stožer time preuzeo veliki dio odgovornosti, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije Mladen Šćunac

- Radni kolektivi su mjesta gdje se epidemija širi. Upozoravamo i ukazujemo poslodavcima da primjenjuju rad od kuće, rad u dvije smjene kako bismo suzbili širenje epidemije u pravnih osoba, kazao je Šćunac.


- Za sve mjere koje donosimo, rezultati se vide u početnom tjednu. Ove su mjere donesene do 12. travnja do kada ćemo vidjeti hoće li se ove mjere produžiti, postrožiti ili smanjiti, dodao je.


Kaže i da će, ukoliko broj oboljelih bude rastao, razmišljati o postroženju mjera.


- Na nama je da osobnim primjerom pokažemo da možemo suzbiti epidemiju, dodaje.


Primorsko-goranka županija ima već tjednima veliki broj oboljelih, ali i najveći broj testiranih osoba.


- Treba naglasiti da mi kao županija inzistiramo na velikom broju testiranja jer veliki broj testiranih osoba daje realne rezultate. Ti rezultati pokazuju da se možemo nositi s velikim brojem oboljelih - imamo najmanje osoba u bolnicama i najmanje smrtnih ishoda, naglasio je Šćunac.

- Apeliram na sve građane da poštuju epidemiološke mjere, kao i mjere Stožera civilne zaštite PGŽ-a koje su od ovog tjedna nešto pooštrene, jer se samo odgovornim ponašanjem i bržim procjepljivanjem može dobiti ova bitka s epidemijom, rekao je župan Zlatko Komadina na redovnoj konferenciji za novinare.


Novinari su ga pitali i kako komentira odluku Nacionalnog stožera o neprihvaćanju prijedloga Županijskog stožera o zabrani kulturnih događanja u zatvorenim prostorima. 


- Nismo dobili tumačenje tog stava, moguće da je bilo lobiranja, a mi se možemo samo nadati da kina, kazališta, izložbe i muzeji neće dovesti do još većeg rasta zaraženih, kazao je.

Zlatko Komadina, župan PGŽ-a

Zlatko Komadina, župan PGŽ-a

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!