Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

22.09.2019.

10:35

Autor: HRT

default error photo
U brojnim se gradovima obilježava mimohodima i prigodnima programima, a na mjestu tragedije položeni su vijenci i zapaljene svijeće.
Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu u nedjelju je, u znak sjećanja na sutkinju, odvjetnicu i stranku ubijene prije 20 godina, održana komemoracija na kojoj su se predstavnici ustanova založili za prevenciju takvih zločina, ali i njihovo strože kažnjavanje.

Zločin se dogodio 22. rujna 1999. u maloj sudnici u kojoj je Mato Oraškić prije ročišta u predmetu razvoda braka ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, dok je teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. U spomen na to trostruko ubojstvo obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a svake godine predstavnici sudova i nadležnih ustanova okupljaju se ispred vrata sudnice kako bi se sjetili tih žrtava i poslali jasnu poruku da se nasilje u bilo kakvom obliku ne tolerira, rekla je predsjednica suda Jadranka Liović Merkaš.

Iako je prošlo 20 godina, tuga i bol za tim ženama koje su smrtno stradale ne jenjava, rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, dodajući da je i danas teško objasniti i prihvatiti taj zločin.

Pozvao je sve službenike da sa svoje pozicije nadležnosti poduzmu sve napore da se takve stvari u prvom redu spriječe, a ako se već dogode da se pravovremeno reagira.

Bošnjaković je napomenuo da je Ministarstvo pravosuđa uputilo u proceduru set zakona koji predviđaju oštrije kazne za one koji pokušaju ili učine takva kaznena djela.

- Svjedočili smo ove godine u Centru za socijalnu skrb u Đakovu također jednom manijakalnom zločinu i na nama je da gradimo bolji sustav u kojem takvih stvari neće biti, a uloga je pravosuđa, kad se nažalost tako nešto dogodi, da budemo brzi u postupku i da su takve kazne odvraćajuće, rekao je Bošnjaković.

Kad takve stvari dođu u pravosuđe znači da su se već dogodile i tada se mora voditi postupak te je zato, kazao je ministar, iznimno važna prevencija.


U znak sjećanja na nevine žrtve nasilja i u spomen na zločin koji se prije 20 godina dogodio u Palači pravde, u Uredu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović na Pantovčaku postavljeno je 20 ruža.


Premijer Andrej Plenković objavio je u tvitu kako šalje "poruku nulte tolerancije na nasilje nad ženama, djecom i u obitelji te poruku ohrabrenja žrtvama da bez straha prijave svaki oblik nasilja".

"U partnerstvu s udrugama za žrtve nasilja, svi resori @VladaRH predano rade na jačanju mehanizama koji će prevenirati i sankcionirati nasilje u našem društvu, a izmjenama kaznenog zakonodavstva nasilje će se oštrije kažnjavati", stoji u Plenkovićevu tvitu.Zamjenik predsjednika Vrhovnog suda i Udruge hrvatskih sudaca Marin Mrčela također je istaknuo važnost sprječavanja nasilja, počevši od odgoja i obrazovanja.

- Ako se nasilje već dogodi, smatra Mrčela, važno je da sudovi reagiraju djelotvorno, u najkraćem mogućem vremenu, sa sankcijama koje odvraćaju počinitelja. To su one stvari za čije poboljšanje mi u sudovima mislimo da ima još prostora, osobito kad je riječ o dugotrajnosti postupaka, dodao je.

- Svi moramo biti svjesni toga da je nasilje koje postoji u društvu, i kojeg smo svjesni i danas na sudovima, nešto što traži oštar odgovor, rekao je Mrčela.

Ministrica obrazovanja, znanosti i tehnologije Blaženka Divjak objavila je na svom Facebooku profilu da "nitko ne zaslužuje nasilje i da ga nitko ne smije trpjeti". 

- Prijavi nasilnika i prekini šutnju. Kao društvo trebamo prestati šutjeti, svi trebamo dati podršku, a ti zaslužuješ bolje i vrijediš više, navodi Divjak.
Poruka ministrice Divjak

Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, kazao je kako je u Hrvatskoj nažalost nasilje u porastu - nasilje prema drugačijima po bilo kojoj osnovi ili pak onima koji su slabiji. U Hrvatskoj su u pravilu uvijek to žene. Zbog toga smo zabrinuti jer se Istanbulska konvencija ne provodi, istaknuo je. 

Maja Sporiš, predsjednica Foruma žena SDP-a, izjavila je da je stopa nasilja izuzetno visoka. Forum žena SDP-a smatra da se moraju izdvojiti ozbiljna financijska sredstva za provedbu Istanbulske konvencije.

U znak sjećanja na nevine žrtve nasilja i u spomen na zločin koji se prije 20 godina dogodio u zgradi Općinskog suda u Zagrebu, u Uredu predsjednice Republike na Pantovčaku postavljeno je 20 ruža.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!