Grba-Bujević: Ne razmišljam o ostavci

30.04.2022.

07:14

Autor: M.M./HRT

Nacionalnog dana hitne medicinske službe

Nacionalnog dana hitne medicinske službe

Foto: Josip Regovic / HRT/PIXSELL

Središnja svečanost obilježavanja Nacionalnog dana hitne medicinske službe koji se obilježava od 2013. godine protekla je u subotu u znaku inicijative za donošenje zakonskog okvira i priznavanje beneficiranog radnog staža za djelatnike službe.


Hrvatski sabor 2013. godine 30. travnja proglasio je Nacionalnim danom HMS-a, čime se Hrvatska pridružila nizu zemalja koje nastoje senzibilizirati javnost o važnosti, specifičnosti i djelokrugu rada HMS-a.

Zavod za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije domaćin je središnjeg obilježavanja današnjeg dana. 

- Vozila hitne medicinske pomoći jedan su od većih problema u Sisačko-moslavačkoj županiji. Treba ih barem desetak, kazala je među ostalim novinarka HTV-a Ruža Ištuk.

Oko 4.000 djelatnika radi u hitnoj medicinskoj pomoći. Lani su imali više od milijun i pol intervencija, a dnevno uglavnom spase više od 200 života.

Djelatnici upozoravaju da traže beneficirani radni staž, zakon o hitnoj medicinskoj pomoći te da hitna medicinska pomoć svima u Hrvatskoj bude jednako dostupna bez obzira na to u kojem kraju žive. 

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević istaknula je kako je poznato da teški uvjeti rada i stres smanjuju radni i životni vijek, a potrebe hitne službe sve su zahtjevnije, pa je i broj djelatnika posljednjih godina udvostručen.

Ravnateljica Grba-Bujević je govorila o profesionalnosti i požrtvovanju ekipa hitne pomoći, koja je za pandemije bila na prvoj crti obrane pa je istraživanje u devet zemalja Hrvatsku stavilo uz bok Francuskoj po djelotvornosti i stručnosti. Kako bi služba bila još djelotvornija, nabavljeno je devet brodica za brze intervencije na otocima. Ravnateljica Zavoda se zauzela i za vlastitu helikoptersku službu, iako je suradnja s vojskom i policijom dosad bila dobra. Za izuzetne rezultate, ona je na kraju djelatnicima županijskog Zavoda za hitnu medicinu predala priznanje HZHM-a.

Grba-Bujević: Ne razmišljam o ostavci

Odgovarajući na pitanja novinara kazala je da ne razmišlja o ostavci. 

- Djela govore više od riječi, kazala je Grba-Bujević.

U svojoj zahvali svim djelatnicima službe, nova HDZ-ova saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Magdalena Komes, najavila je kako će se u Saboru zauzeti za novi zakon, odnosno beneficirani staž zaposlenika.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak uz četsitke je najavio i daljnju pomoć Županije, koja se dosad ogledala u tehničkoj pomoći, nabavci vozila, osposobljavanju prikladnih prostora nakon potresa za rad službe i na druge načine.

Udruga poslodavaca u zdravstvu: Podrška dosadašnjem radu M. Grba Bujević

Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske je, čestitajući svim djelatnicima Nacionalni dan hitne medicinske službe, dala u subotu podršku ravnateljici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maji Grbi Bujević čiju je ostavku u otvorenom pismu traži dio djelatnika.

Udruga je uz čestitke navela da je Grba Bujević svojim stručnim i organizacijskim radom i trudom u proteklih desetak godina zasigurno jedna od najzaslužnijih za razvoj te znatno poboljšanje hitne medicinske službe.

U priopćenju ističu da je hitna medicinska služba djelatnost koja se u proteklih desetak godina najviše transformirala te najviše napredovala u svom stručnom i organizacijskom smislu.

Središnja svečanost obilježavanja Nacionalnog dana hitne medicinske službe koji se obilježava od 2013. godine protekla je u subotu u Sisku u znaku inicijative za donošenje zakonskog okvira i priznavanje beneficiranog radnog staža za djelatnike službe.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!